Titanium Innovations IlluminaTi

DSC_9784
DSC_9805

Firmaet BatteryJunction laver sommertider deres egne lygter, i dette tilfælde er det blevet til en lille 1xAAA lygte i titanium. Lygten aktiveres ved at skrue den sammen, den vil altid starte på lav lysstyrke. Ved at løsne og skrue hurtig sammen igen vælges mellem og derefter høj lysstyrke. Lygten har ingen blinke indstillinger.

DSC_9780 DSC_9781

Lygten leveres i en nydelig æske med skumindlæg, hvor lygten og klipsen ligger i formskårede huller.

DSC_9782

Når skummet løftes op af æsken, viser det sig at der er lidt mere med en bare lygten, det fulde indhold af æsken er: Lygten med kæde, klips, 2xO-ringe, manuel med specifikationer og vejledning.

DSC_9785 DSC_9787

Når lygten ses forfra kan OP (Orange peel, appelsinskal) reflektor ses, og i midten af reflektoren ses en Cree XP-G lysdiode. Lygtehuset uden om reflektoren er selvfølgelig titanium, lige som resten af lygten.

DSC_9792

Selve hovet og kroppen på lygten er riflet med nogle små firkanter, det giver et bedre greb om lygten end en blank overflade ville gøre.

DSC_9791

Et kig ind i bagenden af hovedet, viser tilslutningen til batteriet. Batteriets pluspol går på den midterste plade og kroppen skal forbinde til ringen, for at lygten tænder. Denne model tilslutningsplade er for øvrigt set på en del andre lygter i den senere tid.

DSC_9793

På denne her lygte er det kroppen der har gevindet og tætningsringen, til at skrue ind i hovedet. Gevindet er pænt skåret og det virker godt.

DSC_9789

Kroppen på lygten har den sædvanlige fjeder til at presse batteriet frem.

DSC_9806
DSC_9802 DSC_9804

Der medfølger en klips som kan sættes på lygten, desværre er der en enkelt ulempe ved at sætte den på og tage den af, det flot polerede titanium bliver skrammet (Dette er der også advaret mod i manualen). Selvfølgelig er det muligt at polere lygten igen, så skrammen forsvinder.

DSC_9799

I bagenden af kroppen er der et hul hvor kæden er fastgjort. Selve øjet er lidt spinkelt og på nogle eksemplarer af lygten er hullet boret lidt tæt på kanten, men ikke på denne her.

DSC_9798
DSC_9810

I den anden ende af kæde sidder der en forholdsvis stor karabinhage, så lygten kan fastgøres til en (bælte)strop

DSC_9800 DSC_9803

Lygten har en flad bagende, som den kan stå på.

DSC_9807

Her er lygtens dele, det er også muligt at fjerne kæden, da den sidder fast med en nøglering.


En flot udformet titanium AAA lygte som virker godt. Lysstyrke og elektronik i lygten minder om et par andre AAA lygter som er kommet på markedet for nylig, men udformingen er unik og vel gennemtænkt.



Målinger og data

DSC_9801

Da lygten kan tåle op til 3 volt, vil alle de almindelige typer batterier passe fint i den, dvs. både alkaline, lithium og NiMH, men ikke LiIon, der er spændingen for høj. Manualen anbefaler lithium eller NiMH da disse kemier kan levere den strøm som lygten kræver for fuld lysstyrke.

Lygten er specificeret til 3, 30 og 115 lumen i 30, 4 og 1.5 time.
En måling viser at lav er cirka det dobbelt af den specificere værdi, dette er ikke særlig forbavsende, når der ses på pwm målingerne (længere nede).

Strømmåling: lav:75, mellem:262 og høj:900, målt med et eneloop batteri.

CurrentLux

En måling af lys og strøm over hele spændingsområdet, viser at lygten ikke stabiliserer lysstyrken, men altid prøver at trække mest muligt energi ud af batteriet for at få så kraftig lys som muligt. Lumen er baseret på at specifikationen 115 lumen gælder ved 1.4 volt.

Størrelse: Diameter: 12mm til 14mm, længde: 68 mm
Vægt: 37.4 gram med kæde, klips og et eneloop batteri.

Lysdioden er en Cree XP-G R5.

IlluminaTiLow

Lygten bruger pwm til at regulere lysstyrken med, her er vist lav indstilling med en 1.7% duty cycle og frekvenser er 992 Hz.

IlluminaTiMedium

Ved medium er duty cycle 20%.

Der er ingen pwm ved maksimal styrke.

IlluminaTiRegulation

Den lille spids i starten af hver pwm puls, har jeg forstørret her. Den viser at reguleringen juster ind for hver puls. Svingningerne er ved cirka 230 kHz. Da reguleringen er noget tid om at justere ind, faktisk længere tid end en puls varer ved lav styrke (Den varer cirka 17 usec), så vil lysstyrken af lave pwm pulser være væsentlig kraftige end mellem og høj lysstyrke.



Sammenligning med andre lygter

Denne sammenligning kan findes her