Batteri, hævet top eller ej

LiIon batterier findes i mange størrelse, men selv indenfor den samme størrelse er der vigtige forskelle. Her kigger jeg på plus polen på batteriet, den kan enten være hævet (button top, knap top), eller fald (Flat top, flad top). Dette er en lille forskel, men forskellen kan sommetider være afgørende for om udstyret virker eller ikke. Alle billederne er med 18650 batterier og udstyr, men hævet eller ej forskellen eksisterer også på andre størrelser batterier.

DSC_0615 DSC_0624

De første to billeder viser nogle typiske hævede pluspoler, hvor den er hævet over alt det omgivende plastik.

DSC_0613 DSC_0614

Disse to batterier har en meget mere flad pluspol, men faktisk er kun den ene en rigtig flad top, den anden er hævet.

DSC_0618 DSC_0619

Ved at lægge en lineal over batterierne, kan det ses på at det første batteri har plus polen solid kontakt til linealen, dvs. plus polen er hævet lidt. På det andet batteri rører linealen først ved plastikken rundt om pluspolen, dvs. det er en flad plus pol.

DSC_0620 DSC_0623 DSC_0626

Her er batteri forbindelsen i 3 forskellige lygte hoveder. Den første lygte har en hævet plus pol, nummer to har en fjeder, de vil begge virke fint med et batteri som har en flad pluspol. Men på den sidste er der kun et fladt kredsløbskort og det vil ikke virke pålideligt med et batteri med flad plus pol.

DSC_6198 DSC_6199

Nogle lygter har en kant eller små forhøjninger rundt om plus polen, det virker som en mekanisk polaritets beskyttelse. Denne beskyttelse kan begrænse størrelsen af plus polen på batteriet, dvs. at måske kræves der batterier med lille plus pole.

DSC_0627 DSC_0617 DSC_0616

Når batterier forbindes i serie, dvs. udstyr som bruger to eller flere batterier, kan batterier med flad top også være et problem.
Det første billede viser et batteri med hævet top som er forbundet med et andet batteri. Næste billede viser en typisk batteri bund, den er flad, med plastik i kanten, dvs. plus polen på et batteri skal være hævet en plastik tykkelse, for at den kan lave en pålidelig forbindelse til bagenden på et andet batteri.
På det sidste billede er bagenden af AW's batteri med flad pluspol, der er 3 små buler, som sikre at batteriet vil have forbindelse til et batteri med flad pluspol, dvs. disse batterier vil virke i serie.