Led Lenser M14
Led Lenser er fra et tysk som hedder Zweibrüder, i USA sælges de af Coast, som sommetider får deres navn på. De har et meget stort udvalg af lygter og de fleste har justerbar fokus, de bruger ikke specielle batterier (Som LiIon eller CR123), men almindelig AAA, AA, C eller D batterier. I denne anmeldelse kigger jeg på M14, denne lygte er styres af en microprocessor og har masser af indstillinger og funktioner. Lygten er af aluminium og har en overfladebehandling af uspecificeret type.
Lygten leveres i en lille pap æske.
Æsken indeholder lygten, alkaline batterier, vejledning på flere sprog (Der var ikke dansk i min, men jeg købte også i UK), en bælteholderen (Leveres ikke altid med ifølge vejledningen), en håndledsrem, en betjenings guide, en vejledning i hvordan lygten kasseres og en Led Lenser brochure.
Forfra er det ret let at se hvilket fabrikat lygten er. Lygten har ingen reflektor, men bruger i stedet en linse som kan flyttes frem og tilbage for at fokusere mere eller mindre. Lysdioden er opgivet til at være fra Cree og ser ud som en XR-E type.
Rundt om hovedet af lygten er der den sædvanlige Led Lenser markering, en række små huller. På denne her model er hullerne kun fordybninger på 2.5 mm, der er ikke hul ind i lygten.
Fokuseringen er ret let at bruge, bare skub hovedet frem eller tilbage, fokus kan låses ved at dreje hovedet. Det er kun nødvendigt at dreje nogle få grader for at låse.
Her er nogle billeder som viser hvordan fokuseringen virker. Hver linje er samme fokusering, bare med forskellig eksponering af billedet. Første linje er med bred lyskegle, næste er mellem og nederste er mest fokuseret. Der er mange ringe i lyset, men det er dog stadig bedre end en Maglite, som har et stort sort hul i midten ved bred fokusering. Ringene kan også ses på mine udendørs billeder af lyset.
På kroppen er der en meget glat rifling.
Et kig ind i kroppen på lygten viser stikket til batteriet, dette er ikke bare en metal plade, men et rigtig stik.
Lygten bruger en afbryder med to niveauer, dvs. den kan både registrere et halvt og et fuld tryk. Et fuld tryk bruges til tænd/sluk, et halv tryk bruges til valg af lysstyrke, ændring af indstillinger og trinløs lysstyrke justering. Lygten har også et solidt øje til at fastgøre håndledsremmen i.
Batteriholderen er sammenbygget med lygtens bagende.
Batteriholderen bruger en fjeder til minus polen på batterierne og en plade eller en lille fjeder til plus enden af batteriet. Der er lavet mekanisk polaritetsbeskyttelse ved plus tilslutningerne.
På batteriholderen sidder modparten til strømstikket i forenden af lygten.
Lygten bruger en ret stor størrelse gevind og har o-ring tætning.
Bælteholderen som leveres med lygten har indbygget drejeled og kan låses i 8 positioner. Dvs. det er muligt at rette lygten fremad, mens den sidder i et bælte. Holderen holder godt fast om lygten, hvilket gør det lidt besværligt at tage lygten ud af holderen.
Så meget kunne jeg skille lygten af, uden at bruge værktøj.
Betjeningen er lidt speciel, især med alle de forskellige funktioner som kan vælges. Skift mellem funktioner gøres med kortvarige halve tryk på afbryderen. Tryk helt ned for at tænde/slukke.
Lygten har 3 forskellige lys sekvenser at vælge imellem, de kaldes: "Professional", "Easy" og "Tactical Defense". I to af sekvenserne kan lysstyrken indstilles trinløst.
For at skifte mellem de forskellige sekvenser, tryk afbryderen halvt ned fire gange og tænd så lygten.
Lygten kan også vælge mellem to måder at håndterer lysstyrken på:
EMM (Energy management mode, energi spare indstilling) som langsomt skruer ned til 15% lysstyrke, det tager 35 minutter.
CCM (Constant current mode, konstant lys indstilling) som langsomt skruer ned til 60% lysstyrke, det tager 9 minutter. Derefter holdes lysstyrken.
For at skifte mellem de forskellige lysstyrke håndteringer, tryk afbryderen halvt ned otte gange og tænd så lygten.
Denne lygte er ret forskellig fra de lygter jeg normalt skriver om. Den har fokus som kan skifte mellem smal og bred lyskegle og alt imellem. Dette er en smart funktion, men for mig blev den spoleret af alle de ringe som der er i lyset. Afbryderen med to positioner er også en smart funktion, det virker godt til at styre både lysstyrker og tænd/sluk. Endnu en funktion er den automatiske nedregulering af lyset, det sparer batterier, men jeg foretrækker selv at bestemme lysstyrken.
Lygten har ikke særligt stort reguleringsområde fra laveste til højeste lysstyrke, dette gør den trinløse regulering lidt overflødig. Selve lygten virker solidt konstrueret.
Når alt dette tages i betragtning, er jeg ikke sikker på at de gode ting kompenserer for de dårlige ting, men andre kan selvfølgelig se anderledes på det.
Tekniske data og målinger
Denne lygte er beregnet for 1.5 volt AA batterier (Alkaline, NiMH, Lithium).
Mål størrelse og vægt:
Længde: 162 mm til 175 mm afhængig af fokus.
Diameter: 39,2 mm til 47 mm
Vægt: 370 gram med eneloop
Lygten bruger en Cree XR-E led.
I ovenstående tabel har jeg brugt 2000mAh eneloop batterier, til måling og estimering af drifttiden. Det er ikke rigtig muligt at måle drifttiden for en enkelt lysstyrke, fordi lygten selv regulerer ned (Se drifttids kurverne nedenfor). De estimerede lumen er baseret på de opgivne 225 lumen og så skaleret ud fra målt lysstyrke. PWM procenterne gælder kun ved 4.8 volt, de vil ændre sig afhængig af spændingen. Den opgivne drifttid er MEGET optimistisk, måske med lyset på lav og vent indtil der ikke er en glød i lysdioden mere, kan komme i nærheden af dette tal (Men jeg tvivler).
Spændings sweepet er lavet ved boost indstilling (dvs. afbryderen trykket helt ned), hvor der ikke er specielt meget stabilisering. Det kan dog ses at lysstyrken stiger lidt med faldene spænding, dette kan også ses i drifttidskurverne på mellem lysstyrke, ved lav lysstyrke er lyset mere stabilt.
Denne kurve viser de to forskellige måder at håndtere lysstyrken på. Det første minut holder jeg afbryderen nede, så lygten bruger boost lysstyrke. Når jeg slipper knappen holder lygten høj lysstyrke i 2 minutter, før den begynder at skrue ned.
Drifttiden med CCM indstilling viser at lygten kan lyse i cirka 1.8 timer med alkaline og 2.4 timer med NiMH (eneloop), indtil lysstyrken er nede på 50%. Lysstyrken er ikke konstant, først falder den til 60% (Nærmere 75%), derefter vil den langsomt stige igen, hvis der bruges alkaline batterier, før den går langsomt ud.
Drifttiden med EMM indstilling giver meget længere drifttid (Omkring 9 timer), men det meste af tiden er med lav lysstyrke. Dette vælges ikke af brugeren, men er lygten der automatisk skruer ned.
Lygten bruger pwm på omkring 7.7 kHz (frekvensen skifter med batteri spændingen). I ovenstående grafik viser jeg 3 kurver, den øverste (blå) er lyset, næste (rød) er spændingen mellem batteriholderen og lygtens hoved, den nederste (grøn) er strømmen mellem batteriholderen og lygten. Det viser at pwm elektronikken sidder i bagenden af lygten.
Denne kurve viser en enkelt pwm puls, fanget ved to forskellige spændingen, men med samme lysstyrke. Med den høje spænding er pulsen kortere og højere. Dvs. at lygten tilpasser pwm til batterispændingen (Andre lygter tilpasser strømmen og har konstant pwm). Det kan også ses at de to pwm pulser ikke har helt samme frekvens, højere batterispænding giver højere pwm frekvens.
Den første kurve viser langsom strobe, som den ser ud målt med en lyssensor, på næste kurve har jeg brugt et filter for at fjerne pwm. Dette er en 3 Hz strobe med 50% duty cycle.
SOS bruger 0.3 og 1.1. sekund pulser og et helt SOS tager 10.7 sekund at sende, derefter er der et 1.7 sekund pause før næste SOS. Jeg har igen brugt filter.
Dette er den hurtigste strobe jeg har set, den er på 20 Hz med 40% duty cycle og jeg har også filteret den.
Sammenligning med andre lygter
Led Lenser M14 wide, Led Lenser M14 focus, Fenix LD40
Fenix LD25, Fenix E21, JetBeam RRT-1 Q5
For den fulde sammenligning inklusiv grafer og lysprofiler se her.
Jeg har nedtaget følgende lygter i sammenligningen: