NiteCore Infilux IFE1
NiteCore har lavet mange forskellige lygter, både lygter med trinløs indstilling af lysstyrken og med en ring til at vælge lysstyrke, men denne lygte er den første hvor de har kombineret det til en trinløs ring for valg af lysstyrke. Denne lygte formodes at være starten på en serie af lygter, manualen dækker både IFE1 og IFD2 (2xAA). Lygten er lavet af aluminium med type 3 anodisering, som giver en meget holdbar overflade.
Lygten bliver leveret i en plastic kuffert, jeg syntes at det er en lidt stor indpakning til denne "lille" lygte. Markeringerne på kufferten kan dog let fjernes, så den kan bruges til andet udstyr.
Her er indholdet af kufferten, der er lygten, håndledsrem, ekstra gummihætte til afbryderen, ekstra O-ring, en manual og et garanti kort.
På fronten af lygten er monteret en titanium ring som beskytter glasset mod stød og slag. Lygten har en glat reflektor med en XP-G led i bunden. Den glatter reflektor er dog ikke nok til at koncentrer lyset for lang rækkevidde, men den betyder at der er nogle få ringe i lysprofilen.
På bagenden af hovedet er den magnetiske kontrol ring. Ringen har et stop, hvor lygten er på standby (Ingen lys, men den bruger strøm). Drejes den til den ene side aktiveres strobe, til den anden side starter lygten på lav og efter 270 graders drejning nås maksimal lysstyrke. Der er nogle problemer med måden lysstyrke justeringen virker, det er ikke muligt at vælge laveste lysstyrke da ringen så selv vil dreje til standby. Reguleringer er lineær, dette virker heller ikke særlig godt da det meste af reguleringer så ligger lige før standby positionen. De 270 grader er også ret meget at skulle dreje, 120 grader havde sikkert været nok.
SOS funktionen er skjult, for at aktiverer den skal der skrues kraft/svag lysstyrke 3 gange hurtigt, derefter er det muligt at justerer lysstyrken af sos. For at komme ud af sos skal ringen drejes hen på lav lysstyrke eller lygten slukkes.
For at illustrere hvad jeg mener med logaritmisk/lineær har jeg lavet en kurve med logaritmisk skala. Den blå viser hvordan reguleringen af lysstyrke føles, med næste hele reguleringen i den ene ende af skalaen. Hvis ringen havde været logaritmisk så ville den opfattede lysstyrke følge de røde kurve.
Trekantet gevind som føles glat, der er en O-ring for enden af gevindet. Det er muligt at låse lygten ved at skrue hovedet løst, men så slutter O-ringen ikke tæt mere.
Batterikontakten på hovedet er meget pænt udført, der er intet kredsløbskort synligt og der er en mekanisk beskyttelse mod forkert vendt batteri (Plastik ringen uden om center).
Batterirøret har en fjeder til at holde batteriet.
Riflingen føles lidt skarp, især på ringen, det giver et godt greb om lygten.
Lygten har en titanium clips som er skruet på.
Kontakten tænder ved en let nedtrykning og låser når den trykkes helt ned. Ringen uden om lygten er ikke høj nok til at lygten kan stå på bagenden. Håndledsremmen kan monteres i hullerne i ringen.
Så meget kunne jeg adskille lygten af uden at bruge værktøj, men på nogle af lygterne er hovedet limet fast!
Lygten ser flot ud, konstruktionen og fremstillingen er i høj kvalitet for de mekaniske dele. Den trinløse ring er en nyskabelse, men desværre er virkemåden af den ret dårligt udført. Kredsløbet i lygten (driveren) er heller ikke det bedste jeg har set (See mine pwm kurver nedenfor). Hvis lygten blev udstyret med en bedre driver og en logaritmisk ring, så ville det være en rigtig god lygte.
Tekniske data og målinger
Lygten kan bruge både CR123 og 16340 LiIon batterier.
Målt størrelse og vægt:
Længde: 102.2 mm
Diameter: 21.1 til 25,2 mm
Vægt: 81.1 gram med CR123, 83.5 gram med 16340 LiIon batteri
Lygten bruger Cree XP-G R5 lysdiode.
I ovenstående tabel har jeg regnet med 1400mAh CR123 batterier ved beregning af drifttiden. Standby funktionen bruger en del strøm, den vil tømme et CR123 batteri på 4 dage! De estimere lumen er baseret på de specificerede 260 lumen for maksimum, som det kan ses holder de 0,5 lumen for minimum ikke.
Et spændings sweep viser at lygten har god regulering ned til omkring 1.5 volt, men et LiIon batteri vil øge lysstyrken. På æsken står der at lygten har en buck/boost regulator, men det kan ikke bekræftes af ovenstående kurve. Kurven viser også at lygten har et meget højt strømtræk på over 3.5 ampere, når batterier er ved at løbe tomt. Det ville have været bedre hvis lygten var gået ud af regulering lidt tidligere, så strømtrækker kunne have været mere begrænset.
Jeg bruget to forskellige LiIon batterier til at måle drifttiden (Det ene er målt til 531mAh, det andet 575mAh ved 0.5A). Med CR123 går lygten ud af stabilisering ret hurtigt, jeg vil tro det er pga. det høje strømtræk (Som er prisen for stor lysstyrke). Ujævnhederne på den faldende kurver er sandsynligvis flimmer (Se senere).
Lygten bruger pwm til at styre lysstyrken, her har jeg en kurve af højeste lysstyrke. Lygten tænder kun lysdioden i 62% af tiden, dette vil normalt være 99% til 100%. Dette betyder at lygten er nød til at bruge en højere strøm for at få den kraftige lysstyrke, den højere strøm betyder så at virkningsgraden af led og elektronik vil være lavere. Dvs. at lygten ikke udnytter energien fra batteriet bedst muligt.
Denne er den laveste lysstyrke som jeg kunne få lygten til at blive i, den har omkring 2.5% pwm.
Normalt vil de to første pwm kurver være nok, men i dette tilfælde er jeg nød til at tilføje nogle ekstra kurver. Ovenstående kurver viser at frekvenser ikke er stabil, den skifter mellem to værdier (23khz og 12kHz), som begge er høje nok til at være usynlige.
Her ses de to frekvenser også, men lyset er kraftige ved den lave frekvens.
Mens jeg testede lyset, blev det pludseligt ustabilt (flimmer). Jeg satte oscilloskopet på og målte lyset, det ser ret mærkeligt ud, hvor det tænder og slukker lidt tilfældigt (Dette er ikke sos eller strobe). Jeg kan ikke rigtig gætte hvad der sker her!
Strobe er en hurtig strobe på 12.3 Hz med 60% duty cycle.
Ved at skrue op/ned 3 gange hurtigt, får jeg sos. Prikken er 0.33 sekund og det tager 8.5 sekund at sende et sos, hvorefter der 1.3 sekund pause, før næste.
Sammenligning med andre lygter
NiteCore Infilux IFE1 CR123, NiteCore Infilux IFE1 LiIon, JetBeam RRT-0 CR123
JetBeam RRT-0 LiIon, 4Sevens Quark 123 R2 CR123, 4Sevens Quark 123 R2 LiIon
For den fulde sammenligning med andre lygter, inklusiv grafer og lysprofiler se her.