Olight M30 Triton
Dette er en kraftig taktisk lygte fra OLight og sammenlignet med deres tidlige taktiske model (M20) er der sket nogle ændringer.
Generelt ser lygten godt ud, solid konstruktion med pæn forarbejdning og en stærk overfladebehandling, forenden i rustfrit stål, så den bedre tåler stød og slag, en overflade der giver et godt greb og da både forenden og bagenden er større end midten, kan lygten nærmest ikke glide ud af hånden. Der hvor man normalt skiller lygten af, er med 2 O-ringe i samlingen.
Selvom M30 er større end M20, som det ses på ovenstående billeder, er det ikke en stor lygte.
Lygten leveres ikke bare i en lille papæske, men er derimode i en plastic kuffert, med rum til de forskellige dele. Til lygten medfølger en forlænger, som giver flere batteri muligheder, batterihylster, et bæltehylster, en diffuser og en manual. Derimod mangler de normale O-ringe og håndledsrem.
Betjening af lygten er med en trykknap, på bagenden af lygten, som aktiveres, når den trykkes halvt ned, dette gør lygten velegnet til signalering. Til at skifte lysstyrke, er der en lille knap på siden af lygten. Når lygten er tændt vil et tryk på S knappen skifte til næste lysstyrke i følgende sekvens: lav-mellem-høj-strobe og så lav igen. Med slukket lygte, vil S knappen tænde for strobe, så lang tid den holdes inde. Der er ingen mulighed for at stille lygten, så den ikke kan tænde.
Betjeningsmåden betyder dog at man ikke kan vælge lysstyrke, før man tænder lygten, den vil altid tænde med den sidste lysstyrke som var i brug.
Den store krone på enden af lygten, hjælper lygten til at stå rimeligt stabilt på enden.
Lygten har en clips, som kan fjernes. Clipsen kan kun monteres på selve lygten, hvis der bruges forlænger, kan clipsen ikke flyttes ud på forlængeren, men vil sidde "midt" på lygten.
Der medfølger et bæltehylster, eller måske bør det kaldes en bælteholder. Lygten skal knappes fast i holderen.
Da lygten er beregnet til taktisk brug, inklusiv montering på et våben, skal den kunne til det slag våbenet giver, når det affyres. For en led lygte er det normalt ikke et problem, men batterier kan tage skade, OLight har monteret fjedre i begge ender af batteri hylsteret, for at skåne batterierne og sikre stabil forbindelse, selv ved stød og slag.
Lygten kan virke med mange batterikombinationer, forlængeren hjælper godt med til det. Batteriholderen giver mulighed for at have en "stang" batterier klar, så det er lidt hurtige at skifte batterier (Det er muligt at købe ekstra holdere), jeg syntes dog at mine CR123 batterier gik for stramt i holderen, de kunne ikke bare hældes ud af den. Det er heldigvis ikke nødvendigt at bruge holderen.
Uden forlænger: 3xCR123, 3x16340/RCR123, 2x17500, 2x18500
Med forlænger: 4xCR123, 2x17670, 2x18650
Jeg regner med at bruge lygten på 17500/18500 batterier, da jeg godt kan lide den lille størrelse og jeg så kan lægge lygten i dens kuffert, uden at skulle skille den af.
Et kig forfra viser hvorfor lygten er så kraftig, den har en MC-E lysdiode fra Cree, dvs. fire almindelige lysdioder monteret meget tæt. Det forklarer den store reflektor og kølefinnerne, som er nødvendig når man bruger sådan en lysdiode. Det kan også ses at lygten bruger en OP (Orange peel, applesinskal) reflektor, for at udjævne lyset fra lysdioden. Den medfølgende diffuser kan skubbes ned over hovedet på lygten, dette vil reducere lysstyrken noget, men sikre en jævn belysning. Diffuseren er lavet af gummi og det materede "glas" er noget hårdt plastic.
Lygten spreder lyset meget, disse her billeder er med lygten på 1 meters afstand og billedet viser 1.2 meter i bredden. Alle billeder er lavet med fuld styrke på lygten, men med forskellig eksponering.
Uden diffuser:
Med diffuser:
Målinger og data
Lygten er specificeret til at have følgende styrker: 8, 120 og 700 lumen, med specificerede drifttid 90, 7.5 og 1.5 timer (Der er ikke oplyst hvilken batteri konfiguration dette er målt med).
Strømforbrug med 2 stk 18650 batterier og uden ende er omkring 1.7A, med 4xCR123 er strømmen 1.25A
Vægt med batteri: 215 gram (3xCR123), 248 gram (4xCR123+forlænger), 277 gram (2xAW18650+forlænger)
Lyskilde: Cree MC-E
Betjening: To trykknap , en for tænd/sluk, en for indstilling og momentan strobe.
Indstillinger: 3 lysstyrker og strobe
Et måling af lyset med et oscilloskop viser at lygten bruger PWM med en forholdsvis lav frekvens til at regulere lysstyrken med, dette betyder at lygten ikke er velegnet i nogle situationer. PWM frekvensen er 104 Hz.
Her er målingerne for, først for lav (1.13% tændt):
Så for mellem (15.7% tændt):
Og selv på høj er der lidt PWM tilbage (92.3% tændt):
En måling af strobe viser at den er på 13 Hz, med 50% duty cycle.
Mine målinger og undersøgelser af lygten forklarer så også hvordan den virker. I enden af lygten sidder et lille kredsløb, det styrer de forskellige lysstyrke og strobe. I hovedet på lygten sidder strømregulatoren, som altid sender fuld strøm igennem lysdioden, men hvor stor del af tiden, den gør det, styres af kredsløbet i enden af lygten.
Sammenligning med andre lygter
Jeg vil sammenligne med M20, Fenix TK40, Dereeelight DBS MC-E, Jetbeam RRT-1 Raptor
Først alle lygter og alle styrker samlet i en graf, alle målinger er relativ to M30 som er 100%, det ses tydeligt at M30 dækker et meget stort område fra min. til max.
Her har jeg så trukket maksimum styrke ud, læg mærke til hvor meget lys diffuseren tager:
Og minimum styrke:
Max. lysstyrke
M30, TK40, DBS MC-E
M20, RRT-1, M30+Diffuser
Max. lysstyrke, men vist med underbelyst billede
På disse billeder er det nemmere at se forskellen mellem lygterne.
M30, TK40, DBS MC-E
M20, RRT-1, M30+Diffuser
Min. lysstyrke
M30, TK40, DBS MC-E
M20, RRT-1, M30+Diffuser
Mørke reference:
De enkelte lygter
M30
Høj, mellem, lav
Med diffuser på høj
TK40
Turbo, høj, mellem
Lav
DBS MC-E
Høj, mellem, lav
M20
Høj, mellem, lav
RRT-1
Høj, mellem, lav
Der kan findes flere billeder af fra M30 og nogle andre lygter her: Lyset fra 12 lygter
Noter
Anmeldelsen er lavet på min egen M30, som jeg har købt ved http://www.qualityflashlights.co.uk/.