Ray X60
Dette er den 3. lygte fra Ray, først lavede de en lille meget kraftig CR123 lygte (D1), næste var en meget kraftig og flot AAA lygte (S20), denne gang er det en lidt større lygte med to lysstyrker og strobe. Skift mellem lysstyrker gøres med hurtige sluk/tænd sekvenser med afbryderen. Lygten husker den sidst valgte indstilling. Overfladen på lygten er i HA (type 3 anodiseret) og skulle dermed være forholdsvis robust.
Lygten leveres i en papæske med magnetisk lukke.
I boksen er lygten, håndledsrem med en nøglering og et kranie, 3 ekstra O-ringe, en GITD (Glow in the dark, lys i mørket) hætte til afbryderen og en vejledning. Der medfølger også et hylster til lygten.
Lygten har en XP-G lysdiode som sidder i en stor glat reflektor.
Forenden på lygten er i rustfrit stål. På bagsiden af reflektoren er der nogle fordybninger som forhindre lygten i at rulle.
Det er muligt at fjerne reflektoren og gå adgang til lysdioden.
Længere tilbage på hovedet er der kølefinder.
Forbindelsen til batteriets pluspol har en lille metal plade, dette betyder at den bedre holder til slid.
Batterirøret på lygten har fire sider og i overgangen mellem siderne er der rifling. På den ene side står lygtens typenummer sammen med et kranie.
Batterirøret har gevind og o-ringe i begge ender, på bagenden er gevindet anodiseret, så der er det muligt at låse lygten.
I bagenden af lygter er der den normale fjeder til at holde batteriet på plads. Lygten bruger en afbryder som tænder når den trykkes halvt ned og låser når den trykkes helt ned. Afbryderen bruges både til tænd/sluk og til at vælge lysstyrke. Udformningen af bagenden betyder at lygten kan stå på den.
Så meget kunne jeg skille lygten af, uden at bruge værktøj.
Håndledsremmen har et kranie, hvor øjnene er fyldt med GITD materiale.
Kranie motivet findes også på hylsteret.
Hylsteret kan sættes på både lodrette og vandrette remme og det kan justeres til næsten enhver lygte størrelse, så lang tid at lygten har et hoved der er større end kroppen. Flappen til at lukke med kan fjernes, hvis der ønskes et åbent hylster.
Her har jeg lavet nogle små justeringer på størrelse af hylsteret, så lygten sidder lidt mere løst.
Jeg syntes at Ray har fået lavet en god funktionel lygte med X60. De to lysstyrker supplerer hinanden fint, høj er meget kraftig og kan lyse langt, men har stadig en fornuftigt drifttid, lav giver en meget lang drifttid, men stadig med en fornuftig lysstyrke. Forenden i rustfri stå gør at lygten kan holde til en hel del.
Tekniske data og målinger
Lygten er beregnet til 2xCR123, 1x18650 eller 2x16340 batterier.
Mål størrelse og vægt:
Længde: 147 mm
Diameter: 23 mm to 45 mm
Vægt: 182 gram med CR123 og 196 gram med AW18650-2600
Lygten bruger en Cree XP-G R5 lysdiode.
I ovenstående tabel har jeg brugt 2600mAh 18650 og 1400mAh CR123 batterier til at måle og estimere drifttiden. Den estimerede lumen værdi er baseret på de opgivne 350 lumen og så skaleret ud fra målt lysstyrke.
Spændings sweepet viser at lygten er stabil ned til 3.5 volt. Denne lygte har også en pæn strømprofil, men et maksimalt strømtræk på 1.2 ampere. Lygten slukker ved omkring 2.6 volt og strømtrækket falder til omkring 1 mA, dette betyder at det er muligt at bruge ubeskyttede 18650 LiIon batterier i lygten, men husk at fjerne batteriet når lygten går ud.
Den lille stigning i lysstyrken som kunne ses i spændings sweepet, kan også ses i drifttidskurven. LiIon batterier ligger lige på grænsen af stabiliseringen, men giver faktisk en rimelig stabil lysstyrke. Dette er ikk en lygte der pludselig går ud selvom den er stabiliseret, når batterierne er ved at være tomme falder den langsomt i lysstyrke.
Elektronikken i lygten, giver noget usynlig støj i lyset, som afhænger af batterispændingen. Øverste kurve er med 18650 batteri og nederst kurve er med 2xCR123 batterier (Læg mærke til forskellig skala).
Den lave lysstyrke bruger pwm på 496 Hz og igen vil støjen afhænge af spændingen. Øverste kurve er med 18650 batteri og nederst kurve er med 2xCR123 batterier.
Strobe er på 9.9 Hz med 50% duty cycle. Øverste kurve er med 18650 batteri og nederst kurve er med 2xCR123 batterier.
Sammenligning med andre lygter
Reflex Reflex1, Ray X60, 4Sevens Maelstrom G5
Fenix LD25, Fenix E21, JetBeam RRT-1 Q5
For den fulde sammenligning inklusiv grafer og lysprofiler se her.
Jeg har nedtaget følgende lygter i sammenligningen:
Noter
Ray har sendt mig lygten for at jeg kunne lave en anmeldelse.