Sammenligning af Zebralight modeller
Billeder viser H50, H30, H60, H501
Disse lygter er lidt specielle, de kan bruges til pandelygter, sættes fast i en lomme/bælte så de lyser fremad eller bare stilles på et bord.
Det specielle ved lygterne er deres måde at lyse på, jeg har prøvet at vise det med en bog, med det gælder til alle opgaver, hvor der er brug for et spredt lys tæt på. Det kan være i naturen på en lejrplads eller arbejde under en køkkenvask, i begge tilfælde vil Zebralight være god.
Med hvis der skal bruges lys på afstand, det være sig cykle eller løbeture eller bare for at se noget i den anden ende af et stort rum, så duer de ikke.
Her er eksemplet med en bog, først Zebralight der oplyser hele opslaget med en jævn lysstyrke:
En alminde lygte (Her en Fenix LD01) har en ”hotspot” hvor det er meget lyst og så er det mørkere udenfor dette område:
En anden speciel ting med Zebralight, sammenlignet med mange andre pandelamper, er at den lyser med et konstant niveau. Når der er valgt en lysstyrke, vil den være konstant indtil batteriet er tomt, hvor mange pandelamper har en faldende lysstyrke. Dette betyder selvfølgelig et større batteriforbrug, end en lampe der kun har den opgivne lysstyrke i 10 minutter.
Jeg har været glad for mine Zebralight (30/50/60), selvom de ikke er så kraftig konstruktion som mange andre lygter, holder de fint til mit brug.
De forskellige modeller
H50
Dette er den første udgave af lygten, denne version har ekstra meget tilbehør med. Bl.a. en "skygge", så det er muligt at begrænse lysvinkelen, dette kan være nødvendigt fordi lysdioden sidder ret langt fremme, på alle andre Zebralight er lysdioden trukket lidt tilbage og der er indbygget en afskærming i huset.
Da bunden på lygten skal løsnes og derefter strammes igen for at skifte lysstyrke, kræver det normalt to hænder at betjene H50, fordelen ved skrue betjening er at den ikke tænder sig selv i en taske (Det har jeg prøvet med H30).
Denne lygte har intet strømforbrug når den er slukket.
H30
Næste udgave af lygten, som har fået et lidt kraftigere batteri og noget mere lysstyrke, samt betjening med en trykknap.
Denne lygte har et konstant strømforbrug, jeg måler det til omkring 52uA, hvilket betyder at lygten vil være 3 år om at tømme et batteri.
Ved max. lysstyrke er der en PWM på 470 hz, dette er meget usædvanligt da PWM plejer at optræde ved lave lysstyrker.
H60
Den største og kraftigste udgave af lygten, betjeningen er også blevet noget mere avanceret i forhold til H30, nu er der 6 lysstyrker og to måde at betjene trykknappen på. Batterier er et LiIon batteri, som indeholder meget energi og dermed giver lang drift tid. Jeg syntes at lygte er for tung til pandelygte, i hvert fald med den medfølgende rem. Batteriet er også en speciel størrelse, men oplader og batteri kan dog forholdsvis let købes på internettet (cirka $30 for lader + 1 godt batteri), mange andre kraftige lygter bruges disse batterier.
Gevindet i bunden af lygten er ret kort, så man ikke skal dreje så mange gange for at skifte batteri.
Denne lygte har et konstant strømforbrug, jeg måler det til omkring 68uA, hvilket betyder at lygten vil være 3.5 år om at tømme et batteri.
Lygten bruger PWM til at regulere lysstyrken på nogle indstillinger: 0.5 lumen er der 132 hz PWM og på 45 lumen er der 500 hz PWM, alle andre lysstyrker er uden PWM.
H501
Den nyeste lygte, som lige er kommet på markedet, den har beholdt de to betjeningsmåder fra H60, men fjernet de mange lysstyrker, til fordel for en strobe mulighed. Vi er tilbage ved 1 x AA og lygten er kun lidt større end den oprindelige H50. Den har også taget 3 gram på, men det regner jeg ikke med har nogen praktisk betydning.
Gevindet i bunden af lygten er ret kort, så man ikke skal dreje så mange gange for at skifte batteri.
Her kan det korte gevind ses:
Her er den sammen med H50:
Denne lygte har et konstant strømforbrug, jeg måler det til omkring 2uA, hvilket betyder at lygten vil være 100år om at tømme et batteri.
Jeg har målt strobe frekvensen til 15 hz, hvilket er ret hurtigt.
Tilbehør
Det forskellige tilbehør er:
Bælteclip, kan bruges både på belter og lommer:
Pandelampe:
Snor til halsen, her i GITD udgave:
Den ekstra holder, her i GITD udgave:
Sammenligning
Her er en sammenligning af de forskellige Zebralight:
GITD=Glow in the Dark=Selvlysende
På alle lygter med knap, er det muligt at skrue bunden lidt løs og derved undgå at de tænder ved tryk på knappen og det vil også sikre at strømforbruget er 0.
PS: Hvis nogle savner noget, så sig til og jeg skal se om jeg kan tilføje det.