Et kig på AAA lygter.
Denne artikel hører sammen med Lyset fra AAA lygter og indeholder indeholder beskrivelsen af lygterne samt nogle billeder af lyset.
Andre AAA sammenligninger: january 2010, Mr.Lite KC-05 (engelsk), juni 2010, juli 2010
I denne artikel vil jeg kigge på en del forskellige AAA lygter, der vil være en kort beskrivelse af hver lygte, nogle fotos og fotos af lyset fra lygterne. Jeg samler på lygter og kan godt lide at have lidt farver på mine lygter, men det betyder ikke at den pågældende type lygte kun fås i rød (eller hvad farve jeg nu har), men sandsynligvis også kan fås i sort eller "natural", for dem der gerne vil have en mere diskret lygte. Der er lygter i mange forskellige prisklasser, nogle forholdsvis billige, men også nogle ret dyre "Custom" lygter og selvfølgelig også nogle midt imellem.
De lygter jeg vil omtale er (Samme rækkefølge som på billedet): Arc AAA, Ti ARC AAA, Killer AAA, Tiablo A1, Streamlight Microstream, LumaPower Avenger GX, Tank 007 TK-701, Leatherman S1, Leatherman S2, Fenix E01, Fenix L0D, Fenix LD01, Maglite Solitaire, Led Lenser P2, Led Lenser P3, LiteFLux LF2X, LiteFlux LF2XT, Peak Matterhorn #1, Peak Matterhorn #2, Peak Eiger, Peak Baltic.
Lygter kan kategoriseres efter mange forskellige kriterier, jeg vil starte med nogle kategoriseringer og fortælle om kategorierne samt hvilke lygter der hører med i dem.
Lysgiver type
I dag bruges lysdioder (LED) i de fleste bedre lygter, de har nogle fordele:
- God virkningsgrad, dvs. mere lys for samme mængde strøm, dette kan enten udmønte sig i kraftige lys eller længere batterilevetid.
- Kan tåle hårdhændet behandling, en lysdiode har en holdbarhed på mange tusinde timer og tager ikke skade af stød og slag, hvor en glødelampe kun holder nogle få timer og kan gå i stykker ved slag/stød.
- Flere lysstyrker, det er let at lave lygter med flere lysstyrker, når der bruges lysdioder, dette kunne i teorien også gøres med glødelamper, men i praksis er der to store problemer ved det, nemlig at lyset bliver meget rødt og at det ikke sparer særlig meget på batteriet.
Der er også en enkelt ulempe ved lysdioder og det er deres farvegengivelse, lys fra lysdioder indeholder ikke alle farver og dette betyder at nogle farver ikke vil blive gengivet korrekt. Hvilke farver der er problemer med vil afhænge af om lysdioden er "cool white" eller "warm white". Til brug i naturen vil "warm white" have en fordel. For et eksempel på en "warm white", se Peak Eiger lygten.
- 5 mm led
I lygter bruges to forskellige typer lysdioder, den ene type er 5mm LED’s, som er en lukket plastic pære med to tilledninger ud i den ene ende. Disse lysdioder er begrænset i hvor kraftige de kan være, dette hænger sammen med at de har svært ved at slippe af med varme. Dioderne er gode til lygter hvor der kræves lang batterilevetid og ikke så kraftig lysstyrke. Da lysdioderne har deres eget plastikhus, behøver de ikke være monteret bag et glas for at beskytte dem mod omgivelserne.
Følgende lygter bruger 5 mm lysdioder:
Arc AAA, Ti ARC AAA, Killer AAA, Leatherman S1, Fenix E01, Led Lenser P2, Led Lenser P3, Peak Matterhorn #1, Peak Matterhorn #2
- Power led
Disse lysdioder har ikke nogen mekanisk beskyttelse eller tilledninger, men skal monteres på en køleplade, som helst skal have god mekanisk forbindelse til resten af lygten. Lygter med power led’s vil også altid have et frontglas til at beskytte lysdioden. Disse lysdioder bruges til kraftige lygter og nogle lygter kan blive ret varme, når de er på fuld styrke. Den maksimale lysstyrke fra lygter med power led, vil langt overgå de fleste lygter med glødelamper, men da disse her lygter bruger et enkelt AAA batterier, kan batterilevetiden ikke være med lygter med 2 C eller D batterier.
Følgende lygter bruger power lysdioder:
Tiablo A1, Streamlight Microstream, LumaPower Avenger GX, Tank 007 TK-701, Leatherman S2, Fenix L0D, Fenix LD01, LiteFLux LF2X, LiteFlux LF2XT, Peak Eiger, Peak Baltic
- Glødelampe
Dette er den gamle teknik, den har en del ulemper:
- Et højt strømforbrug i forhold til den mængde lys der kommer ud.
- Lyset kan være meget rødligt.
- Pæren kan gå i stykker ved stød og slag
- Pæren har begrænset levetid
Men selvfølgelig har den også nogle fordele:
- Billig at fremstille
- Lysets farve passer godt med vores syn og kan give god farvegengivelse.
- Kan fremstilles i næsten alle størrelser, både meget små og meget store.
Følgende lygter bruger en glødelampe:
Maglite Solitaire
Betjening
De omtalte lygter har to forskellige typer betjening, dreje eller trykknap og indenfor trykknap, kan der deles yderligt op.
- Trykknap, aktiverer ved let tryk
En trykknap på enden af lygten, dette gør lygten let at betjene med en hånd, men det giver en lidt øget risiko for utilsigtet aktivering i en lomme eller taske. Denne her type trykknap vil tænde for lyset når den trykkes let ned og låse hvis den trykkes helt ned. Dette gør trykknappen velegnet til signalering (morse), da man kan trykke let og derefter slippe for at blinke en gang.
Følgende lygter har retvendt trykknap:
Streamlight Microstream, LumaPower Avenger GX, Led Lenser P2, Led Lenser P3
- Trykknap, aktiverer når den slippes
Denne her type trykknap skal trykkes helt i bund og så slippes for at tænde lygten (Den kaldes også "omvendt kontakt"/"Reverse switch"). Denne betjening gør det meget svært at signalere (morse) med denne type trykknap.
Følgende lygter har omvendt trykknap:
Leatherman S1, Leatherman S2, Tank007 TK-701
- Trykknap, signal
Denne type kontakt vil ikke låse når der trykkes på den, der bliver givet et signal videre til en microprocessor, som så udfører operationen. Hvis sådan en kontakt skal bruges til signalering, skal microprocessoren havet et program for det.
Følgende lygter har signal trykknap:
LiteFlux LF2XT
- Trykknap, aktiverer kun når nedtrykket
En trykknap som kun aktiverer lygtens medens den er holdt nede, til nogle formål kan det være praktisk, f.eks. signalering. Der er ingen risiko for at lygten forbliver tændt, selvom man kommer til at trykke for hårdt. Lygten kan være udstyret med en alternativ måde, som tænder den konstant.
Følgende lygter kan bestilles med momentan:
Peak Matterhorn #1, Peak Matterhorn #2, Peak Eiger, Peak Baltic
- Drejes
En anden mulighed for betjening er at forenden og bagenden af lygten kan drejes i forhold til hinanden og dermed tænde lygten, de fleste vil nok foretrække at bruge to hænder til sådan en betjening, men det er også muligt at gøre det med en hånd.
Følgende lygter skal drejes:
Arc AAA, Ti ARC AAA, Killer AAA, Tiablo A1, LumaPower Avenger GX, Fenix E01, Fenix L0D, Fenix LD01, Maglite Solitaire, LiteFLux LF2X, Peak Matterhorn #1, Peak Matterhorn #2, Peak Eiger, Peak Baltic
Indstillinger
Moderne lygter har tit flere indstillinger, f.eks. både en kraftig lysstyrke med kort batteri levetid og en lav lysstyrke med lang batterilevetid, der kan også være forskellige blinke indstillinger (f.eks. sos). De mest avancerede lygter har mulighed for at tilpasse (programmere) både lysstyrker og blinke indstillinger.
Disse muligheder kan være en fordel eller ulempe, det afhænger af hvordan man bruger lygten.
- 1 lysstyrke: Arc AAA, Ti ARC AAA, Killer AAA, Tiablo A1, Streamlight Microstream, Tank 007 TK-701, Leatherman S1, Fenix E01, Maglite Solitaire, Led Lenser P2, Led Lenser P3, Peak Matterhorn #1, Peak Matterhorn #2, Peak Eiger, Peak Baltic.
- Flere lysstyrker: LumaPower Avenger GX, Leatherman S2, Fenix L0D, Fenix LD01, LiteFLux LF2X, LiteFlux LF2XT
- Blinke indstillinger: Fenix L0D, LiteFLux LF2X, LiteFlux LF2XT
- Programbar: LiteFlux LF2X, LiteFlux LF2XT
Lysstyrke
Afhængig af hvilken type lysgiver og hvordan den er styret så fås lygter med et stort udvalg af lysstyrker, de svageste kan bruges til at finde noget (f.eks. et nøglehul), uden at ødelægge nattesynet. De kraftige vil helt sikkert spolere nattesynet, når de lyser opgivelserne op. Nogle lygter vil optræde i flere katagorier, da lysstyrken kan indstilles på dem, eller for Peak der kan bestilles med forskellige lysstyrker (Der er dog kun inkluderet de Peak lysstyrke udgaver som jeg har).
- Svag
LumaPower Avenger GX, Maglite Solitaire, LiteFLux LF2X, LiteFlux LF2XT
- Mellem
Ti ARC AAA, Killer AAA, Streamlight Microstream, LumaPower Avenger GX, Leatherman S1, Fenix E01, Fenix L0D, Fenix LD01, Led Lenser P2, LiteFLux LF2X, LiteFlux LF2XT, Peak Matterhorn #1, Peak Matterhorn #2, Peak Eiger #2 NiMH
- Kraftig
Tiablo A1, LumaPower Avenger GX, Tank 007 TK-701, Leatherman S2, Fenix L0D, Fenix LD01, Led Lenser P3, LiteFLux LF2X, LiteFlux LF2XT, Peak Eiger #2 LiIon, Peak Eiger #8 NiMH, Peak Baltic
- Meget kraftig
Fenix L0D, Fenix LD01, LiteFLux LF2X, LiteFlux LF2XT, Peak Eiger #8 LiIon
Note: Peak lygter har kun en stryke, men hvilken styrke kan specificeres ved bestilling.
Batteri type
Nu har jeg skrevet at denne artikel handler om AAA lygter og nogle tror sikkert at det så har fastlåst batteritypen, men det er ikke helt rigtigt. Der findes flere forskellige typer AAA batterier, de fleste passer sammen, men en enkelt type skiller sig ud.
- Alkaline
Alle lygter kan lyse på almindelige batterier, men de kraftige lygter vil tømme batterierne meget hurtigt og kan ikke nå op på maksimal lysstyrke, så de bør kun bruges i lygter med 5mm led. Alkaline batterier har også en lille risiko for at lække, så jeg vil ikke anbefale brugen af dem i dyre lygter.
Dette her batteri tog jeg ud af en Fenix L0D, heldigvis overlevede lygten:
- NiMH
Opladelig batteri som kan klare kraftige lygter. Disse findes i en speciel langtidsholdbar udgave (F.eks. eneloop) , som betyder at et opladet batteri kan holde i flere år. Dette er den bedste type batterier til de fleste lygter. Der er dog et par enkelte lygter hvor manualen advarer mod brug af opladelige batterier (Led Lenser P2 og P3).
- Lithium(-jern)
Batteriet kan i de fleste tilfælde direkte erstatte et alkaline batteri og vil give væsentlig længere levetid, ingen risiko for læk og det vil også virke i meget koldt vejr. Denne type batterier har en lagertid på 10-15 år og er derfor velegnet til "nød lygter", dvs. lygter der ikke bruges, men altid skal være klar (f.eks. ved siden af sikringerne, eller i bilen).
Da disse batterier holder spændingen noget bedre end Alkaline batterier, vil nogle lygter blive overstyret med disse batterier, der er et par enkelte lygter hvor manualen advarer mod at bruge sådan nogle batterier (Led Lenser P2 og P3).
PS: Billedet er en billig Kinesisk udgave, de gode hedder Energizer Lithium L92.
- LiIon
PAS PÅ, dette batteri ligner almindelige AAA batterier, men har en væsentlig højere spænding og vil ødelægge lygter der ikke er beregnet til det. Hvis lygten er beregnet til LiIon, så kan fordelen være at lygten bliver kraftige, når denne type batteri bruges.
Følgende lygter kan bruge LiIon: LiteFLux LF2X, LiteFlux LF2XT, Peak Eiger
Materiale og overflade behandling
- Aluminium
De fleste lygter er lavet af aluminium, materialet har nogle gode egenskaber til lygter: det er let og det leder varmen godt, desværre har det også den ulempe at overfladen er meget modtagelig for ridser. På de fleste bedre lygter løses det ved en anodiseret med type 3 også kaldet HA (hard anodized), denne type overfladebehandling er meget solid og ikke særlig modtagelig for skrammer, men udvalget af farver er ret begrænset og det er svært at lave nøjagtig samme nuance, hvilket kan ses ved at mange lygter har forskellige nuancer på de forskellige dele, her er to eksempler på nuance forskelle:
De mest normale farver er sort og natural, natural findes dog i mange forskellige nuancer. Der findes dog også andre farver, men de er sjældne.
Andre muligheder for aluminium er "type 2" anodisering, denne behandling giver mulighed for mange klare farver, men overfladen er ikke særlig stærk og vil derfor nemt få ridser.
Det er også muligt at have ubehandlet aluminium, sådan en overflade vil ikke ruste, men den vil blive ridset meget let.
- Titanium
Titanium fås både med og uden overfladebehandling, materialet er ret stærkt og vejer mindre end stål.
Hvis man gerne vil have en lygte i en halskæde er titanium et rigtig godt materiale, da det ikke angribes af nogen almindelige stoffer.
Lygter i titanium har normalt en noget højere pris end aluminiums lygter, materialet er mere kostbart og det er meget sværere at bearbejde. Det er også et meget brugt materiale ved folk som laver små serier af lygter, da de så kan tillade sig at tage en højere pris for dem.
- Rustfrit stål
Lygter i stål er ret tunge. Der bruges normalt ingen overfladebehandling på stål, da sådan en overflade står flot og er ret solid, selv uden behandling.
Hvordan bæres lygten
Disse små lygter er beregnet til at have med altid, de typiske bæremåder er:
- I nøglebundet
Lygten må ikke monteres direkter i nøglebundet, der skal være en lille ring i mellem. Denne måde at transportere lygten på vil være meget hård ved udseendet af lygten, hvis den ikke har en robust overflade (HA eller Stål).
- Om halsen
En snor i lygten og den kan bæres om halsen, til dette anbefales at lygten er vandtæt og gerne i titanium, her er vist en titanium lygte med titanium kæde:
- Løst i lommen
Pas på med tøjvask!
- I et bæltehylster
Disse lygter er så små et det sjældent vil være nødvendigt.
- Hængende i en bæltestrop
Ved at montere en karabin på lygten kan den sættes fast i en strop.
- I en taske
Når lygten skal bruges, holdes den normalt med hånden, det kan dog være en fordel at supplere med en håndledsrem. Her er vist den billige løsning, hvor der bruges en tynd snor til at fastgøre direkter til lygten:
Hvis lygten har en clips, der sidder fast foran, så kan den sættes på en kasket og bruges som pandelygte.
Lygter
ARC AAA
Den lygte har været på markedet i lang tid, men mindre opgraderinger undervejs. Lygten hører ikke til de billigste, men har bevist at ARC forstår at lave en meget pålidelig lygte, som kan holde til de stød og slag daglig brug giver.
Lygten har ingen fjeder til batteriet, dvs. at man skal skrue den forsigtigt sammen for at tænde, den må ikke spændes hårdt sammen.
BEMÆRK at min lygte er UV udgaven, så det er kun den synlige del af lyset der vises, en lygte med GS lysdiode være lidt kraftigere end Fenix E01
Strømmåling: 150mA
Vægt med batteri: 24 gram
Rumfang: 8.7 cm3
Lyskilde: 5mm led, der kan vælges mellem flere forskellige.
Betjening: Dreje
Indstillinger: 1 lysstyrke
Kan købes her: http://www.arcflashlight.com/
ARC AAA Ti
Denne lygte er lavet af ARC og McGizmo (McGizmo kalder den "Titanium Sapphire AAA"), lygten blev lavet som en forsøgsserie og blev hurtig udsolgt, men der er lavet en ny serie som kan købes ved både ARC og McGizmo.
I modsætning til de andre 5mm led lygter har denne lygte et glas foran lysdioden. I ARC udgaven kan lygten købes med to forskellige lysdioder og det er muligt selv at skifte mellem dem.
Lygten har ingen fjeder til batteriet, dvs. at man skal skrue den forsigtigt sammen for at tænde, den må ikke spændes hårdt sammen.
Her er et nærbillede af det udskiftelige led modul, dette er 3mm DS versionen:
Strømmåling: 140mA
Vægt med batteri: 28 gram
Rumfang: 9 cm3
Lyskilde: 5mm led (Nichia white GS) eller 3mm led (Nichia white DS)
Betjening: Dreje
Indstillinger: 1 lysstyrke
Kan købes her: http://www.arcflashlight.com/
Killer AAA
Lygten er lavet af titanium og det er en såkaldt "Custom" lygte, det betyder at den kun laves i meget begrænset antal og at kvalitet er rigtig god. Min udgave er med "Splash" farve. Denne udgave af lygten bruger en special ekstra kraftig 5 mm led, så lygten formodes at lyser noget kraftige end andre lygter med 5 mm led, men det har jeg ikke kunne bekræfte i mine målinger.
Hvis der ses på lysdioden i billedet, kan det ses at der er mange tråde i den, det hænger sammen med at det er den specielle kraftige udgave.
Strømmåling: 230mA
Vægt med batteri: 34 gram
Rumfang: 9.8 cm3
Lyskilde: 5mm led
Betjening: Dreje
Indstillinger: 1 lysstyrker
Kan købes her: http://photonfanatic.com/LightsFS.html
Tiablo A1
Tiablo's bud på en AAA lygte. En veldesignet lygte, clipsen kan fjernes, men når den er monteret vil den ikke glide af. En GITD (Glow In the Dark, lys i mørket) ring er monteret på lygten, så den er let at finde i mørke, hvis der har været lys fornyligt.
Strømmåling: 700mA
Vægt med batteri: 30.5 gram
Rumfang: 12.6 cm3
Lyskilde: Luxeon Rebel 100
Betjening: Dreje
Indstillinger: 1 lysstyrke
Streamlight Microstream
En aluminium lygte, med en godt fokuseret lysdiode. Lygten leveres med en clips, som ikke kan glide, men er muligt at fjerne, desværre vil clipsen skrabe mod huset på lygten, når der skal skiftes batteri og overfladebehandlingen er kun type 2. Lygten leveres med håndledsrem og en lille ring, men den har ingen huller til dem (Det er nok meningen at de skal sættes fast i clipsen). Hvis bagenden skrues løs, så kan lygten ikke tændes, trykknappen kræver dog også et pænt tryk for at tænde.
Streamlight lover at lygten kan holde til at falde på gulvet og at både frontglasset og clipsen ikke kan gå i stykker.
Strømmåling: 200mA
Vægt med batteri: 30.5 gram
Rumfang: 14 cm3
Lyskilde: power led
Betjening: Trykknap, aktiverer ved let tryk
Indstillinger: 1 lysstyrke
LumaPower Avenger GX
Lumapower har valgt at lave en lygte med 3 faste lysstyrker og så være fleksibel på udformingen af lygten. Der medfølger to bagender, en med trykknap og en uden, trykknappen kan være enten GITD (Glow in the dark, lys i mørket) eller sort. Der medfølger også to klips, en blank og en sort, dette er ikke de stærkeste klips. De monteres på bagstykkes og kan ikke glide af, da det bliver stoppet af det rug stykke. Der medfølger også en håndledsrem og en karabin, de kan enten fastgøres til klipsen eller til bagenden uden trykknap. Jeg syntes det er et fint udvalg af tilbehør, jeg kunne dog have ønsket mig en bedre kvalitet klips og et øje indbygget i bagenden med trykknap, så jeg ikke skal bruge klipsen til at fastgøre håndledsrem og karabin til.
Indstilling af lysstyrke foregår ved at tænde/slukke hurtigt, så skiftes der mellem de tre styrker, lygten husker den valgte styrke.
Hvis lygten er samlet uden trykknap, kan man tænde/slukke/skifte lysstyrke ved at dreje kroppen og hovedet i forhold til hinanden.
Lygten bruger pwm ved 1.3 kHz til at regulere lysstyrken, her er vist først lav og derefter mellem styrke, der er ingen pwm på høj:
Lav:
Mellem:
Høj:
Lav, mellem, høj
Strømmåling: lav:65mA, mellem:265mA, høj:640mA
Vægt med batteri: min. 34 gram uden trykknap og tilbehør monteret, 43 gram med trykknap, klip og karabin.
Rumfang: 15 cm3
Lyskilde: Cree XP-E power led
Betjening: Dreje eller Trykknap, aktiverer ved let tryk
Indstillinger: 3 lysstyrker
Tank007 TK-701
Dette er en billig lygte, men til priser er den udmærket. Det eneste problem jeg har set i lygten er at der ingen fjeder er til batteriet, det trykker direkte mod både top og bund. Det betyder at hvis lygten skrues fast sammen, kan elektronikken beskadiges, min lygte vil ikke lyse når den er skruet helt sammen.
Strømmåling: 570mA
Vægt med batteri: 31 gram
Rumfang: 12.8 cm3
Lyskilde: Power led fra SSC
Betjening: Trykknap
Indstillinger: 1 lysstyrke
Kan købes her: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.18630
Leatherman S1
Leatherman's lille lygte, med en lysstyrke og en trykknap til at tænde/slukke. Der er både ring og clips, så den kan bæres på alle måder. Når clipsen bruges skal holderen til ringen være monteret, ellers kan clipsen glide af. Trykknappen gør at den er let at bruge med en hånd og vil være et oplagt valg, hvis man tit skal tænde/slukke lygten. Den har samme lilla lys som andre lygter med GS lysdioden og lysstyrken svarer til Fenix E01.
Strømmåling: 70mA
Vægt med batteri: 33 gram
Rumfang: 12.6 cm3
Lyskilde: 5mm led (Nichia white GS)
Betjening: Trykknap
Indstillinger: 1 lysstyrke
Kan købes ved Leatherman forhandlere
Leatherman S2
Leathermans store AAA lygte, den har to lysstyrke, en meget lav og en meget høj. Der er både ring og clips, så den kan bæres på alle måder. Når clipsen bruges skal holderen til ringen være monteret, ellers kan clipsen glide af. Trykknappen gør at den er let at bruge med en hånd og vil være et oplagt valg, hvis man tit skal tænde/slukke lygten.
Lygten tændes altid på lav lysstyrke, et let tryk på knappen vil skifte til høj lysstyrke.
Forenden på lygten er af rustfri stål, så den skulle kunne holde til at falde på hårde overflader.
Lygten bruger pwm ved 100 Hz til at regulere lysstyrken, her er vist først lav og derefter høj styrke:
På lav styrke:
På høj styrke:
Lav, høj
Strømmålinger: lav 114mA, høj 760mA
Vægt med batteri: 36 gram
Rumfang: 13.5 cm3
Lyskilde: Power led fra Cree
Betjening: Trykknap
Indstillinger: 2 lysstyrker
Kan købes ved Leatherman forhandlere
Fenix E01
En billig lygte fra Fenix, med lang batterilevetid, den bruger en kraftig 5 mm led, og det betyder at lysstyrken er nogen begrænset i forhold til de andre Fenix modeller. Konstruktionen er meget solid og i god kvalitet. Lyset er dog ikke helt hvidt, men noget til den lilla side.
Dette er også en af de få lygter, som kan fås i flere farver:
Strømmåling: 85mA
Vægt med batteri: 26 gram
Rumfang: 11 cm3
Lyskilde: 5mm led (Nichia white GS)
Betjening: Dreje
Indstillinger: 1 lysstyrke
Fenix L0D
Fenix gamle bud på en kraftig AAA lygte. Lygten tændes ved at skrue den helt sammen. Ved hurtig at løsne og skrue sammen igen, skiftes til næste indstilling. Der tændes altid på mellem styrke, derefter komme lav, høj, strobe, sos.
Min udgave er 2007 juleudgaven, den normale udgave er mere diskret i farven. Læg mærke til at lygten kan stå op, selvom ringen (til nøglerings brug) er monteret.
Lygten bruger pwm ved 100 Hz til at regulere lysstyrken, her er vist først lav og derefter mellem styrke, der er ingen pwm på høj:
Strobe er på 8.3 Hz og da den er med fuld styrke, er der ikke nogen spor af pwm i den. Sos sendes på 13 sekunder, med cirka 10 sekunders pause imellem:
På lav styrke:
På mellem styrke:
På fuld styrke:
Lav, mellem, høj
Lygten tåler meget mishandling, de to her på billedet har begge været en tur i vaskemaskinen, den sorte har også været i tørretumbleren hvor jeg fandt den i 3 dele (hoved, krop og batteri). Det mest tydelig tegn på mishandlingen er skrammerne på kanterne. Begge lygter virker stadig.
Strømmålinger: lav 107mA, mellem 270mA og høj 780mA
Vægt med batteri: 27 gram
Rumfang: 11.5 cm3
Lyskilde: Power led fra Cree
Betjening: Dreje
Indstillinger: 3 lysstyrker, strobe og sos
Kan købes ved Fenix forhandlere
Fenix LD01
En opdatering af L0D, de største ændring er at nogle indstillinger er forsvundet. Lygten tændes ved at skrue den helt sammen. Ved hurtig at løsne og skrue sammen igen, skiftes til næste indstilling. Der tændes altid på mellem styrke, derefter komme lav, høj.
Min udgave er i rustfri stål, men der findes også en almindelig udgave i sort aluminium.
Lygten bruger pwm ved 1.25 kHz til at regulere lysstyrken, her er vist først lav og derefter mellem styrke, der er ingen pwm på høj:
På lav styrke:
På mellem styrke:
På fuld styrke:
Lav, mellem, høj
Strømmålinger: lav 150mA, mellem 300mA og høj 770mA
Vægt med batteri: 47 gram for SS model.
Rumfang: 11.6 cm3
Lyskilde: Power led fra Cree
Betjening: Dreje
Indstillinger: 3 lysstyrker
Kan købes ved Fenix forhandlere
Maglite Solitaire
En gammel klassiker og den absolut svageste lygte i denne her omtale. Lygten har også en kort batterilevetid med fuld lysstyrke, derefter en længere tid med faldende lysstyrke. Lyset er meget rødt fra glødepæren.
Maglite laver lygten i mange farver, men bruger desværre en lidt sart overfladebehandling, dvs. hvis lygten sættes i et nøglebundt vil den hurtig blive ridset
Når hovedet på lygten er afmonteret, kan den bruges til at lyse et telt op.
Med hoved på og fokuseret:
Med hoved på, ikke fokuseret:
Uden hoved på:
Da ovenstående billeder er lidt mørke, har jeg her lavet en serie mere, hvor følsomheden er øget, det sidste billede to gange. Dvs. billederne bliver: med hoved på og fokuseret, ikke fokuseret, uden hoved, uden hoved
Med hoved på og fokuseret:
Strømmåling: 212mA
Vægt med batteri: 24 gram
Rumfang: 10.3 cm3
Lyskilde: Glødepære
Betjening: Dreje
Indstillinger: 1 lysstyrke
Kan købes ved Maglite forhandlere
Led Lenser P2
Denne lygte er blandt de billige, men med gode funktioner til prisen. Jeg fik lygten i en indpakning med prøvemulighed og et ekstra batteri. Der følger også håndledsrem og et bæltehylster med lygten. Som noget specielt bruger denne lygte en linse foran lysdioden, dette gør det muligt at justere fokus, som stilles ved at dreje på hovedet.
Et nærmere kig afslører dog et par problemer: overfladebehandlingen bliver let ridset, clipsen kan glide af, en løsnet bagende vil ikke forhindre lygten i at tænde og vejledningen til lygten advarer mod brug af NiMH og lithium batterier.
Fokus justering:
Bred fokus:
Smal fokus:
Bred og smal fokus
Strømmåling: 320 mA med frisk batteri, falder når batteriet bruges
Vægt med batteri: 39 gram (medfølgende AAA batteri)
Rumfang: 15.9 cm3
Lyskilde: 5 mm Nichia led
Betjening: Trykknap aktiverer ved let tryk
Indstillinger: 1 lysstyrke
Led Lenser P3
Dette er næsten samme lygte som P2, forskellen er at hovedet på lygten er større og ikke skal drejes, man kan skubbes for at ændre fokus. Tilbehøret er også det samme, dog kun et batteri, da der ikke er prøvemulighed i denne indpakning.
Fokus justering:
Bred fokus:
Smal fokus:
Bred og smal fokus:
Strømmåling: 320 mA med frisk batteri, falder når batteriet bruges
Vægt med batteri: 42.3 gram (medfølgende AAA batteri)
Rumfang: 21 cm3
Lyskilde: 5 mm Nichia led
Betjening: Trykknap aktiverer ved let tryk
Indstillinger: 1 lysstyrke
LiteFlux LF2X
Verdens mest avancerede AAA lygte og også en ret kraftig lygte. Lygten leveres i en trækasse som indeholder smøremiddel, diffuser og to forskellige ender til lygten, enten som halskæde eller som clips.
Lygten er slukket, når den er skruet helt sammen, når den løsnes er der to mærker på den (P1 og P2), de vælger mellem to indstillinger, alle andre indstillinger foretages ved at skifte hurtig mellem disse mærker, dette kræver en meget sikker hånd eller lidt lys, så man kan se mærkerne. Lygten har hukommelse og huske de sidste valg og også en masse andre opsætninger.
Denne lygte kan virke med både alkaline/Lithium/NiHM og LiIon batterier. Alkaline kan ikke anbefales, da de ikke kan levere nok strøm til at lygten kan komme op på fuld styrke, ved brug af LiIon, bliver lysstyrken næsten fordoblet.
Halskæden har en speciel dreje ordning til hurtig frigørelse, men jeg syntes ikke at låsen er sikker nok på den. Der følger ingen gode muligheder med til at fastgøre lygten til en nøglering, men hvis man kan bukke en jerntråd, er det muligt at lave en afløser til clipsen, som passer på en nøglering.
Dette er ikke en lygte for folk der syntes at en video er svær er at programmere, jeg vil anbefale at downloaded manualen, før lygten købes og se om det er til at forstå.
Lygten bruger pwm ved 7.8 kHz til at regulere lysstyrken, her er vist lav:
På lavest styrke med NiMH:
På højeste styrke med NiMH:
På lavest styrke med LiIon:
På højeste styrke med LiIon:
På en høj styrke med LiIon og diffuser:
Lav, høj og høj med diffuser med NiMH
Lav, høj og høj med diffuser med LiIon
Strømmålinger med NiMH batteri: Slukket 5uA, min. 10mA, max. 1100mA
Strømmålinger med LiIon batteri (Type 10440 med 320mAh): Slukke 20uA, min. 4mA, max. 780mA (Dette er cirka dobbelt effekt i forhold til NiMH)
Vægt med batteri: 34 gram (31 med LiIon)
Rumfang: 12.4 cm3 (I clips konfiguration)
Lyskilde: Power led fra Cree
Betjening: Dreje, med 3 positioner: off-P1-P2
Indstillinger: 3 lysstyrker, 2 strobe, 2 sos, som alle kan indstilles til nogle passende værdier.
Kan købes her: http://www.cpfmarketplace.com/mp/showthread.php?t=181715
LiteFlux LF2XT
En ny udgave (2009) af verdens mest avancerede AAA lygte, denne gang er drejefunktionen udskiftet med en trykknap, den er stadig meget kraftig. I den nye udgave er der dog skåret ned på tilbehøret, lygten leveres stadig en en træ æske, hvor der er smøremiddel, ekstra O-ringe, clip og øje, men ingen diffuser eller halskæde.
Lygten har to forskellige betjeningsmåder, når den købes er den indstillet til den simple betjening, dvs. et hurtig tryk på knappen vil tænde eller slukke, hold knappen nede for at skifte lysstyrke. Ved at trykke en kode, skiftes der til den avancerede betjening med 5 indstillinger, som hver kan programmeres med en lysstyrke eller en blinksekvens (Disse programmeringsmuligheder er ikke de samme som på LF2X).
Lygten kan bruge alle typer batterier både Alkaline, NiHH, Lithium og LiIon. Alkaline bør ikke bruges, da de slet ikke kan levere strøm nok til lygten. Brug med LiIon vil øge lysstyrken betragteligt, hvilken lygten er beregnet til.
Lygten bruger pwm ved 1.9 kHz til at regulere lysstyrken, her er vist lav:
På lavest styrke med NiMH:
På højeste styrke med NiMH:
På lavest styrke med LiIon:
På højeste styrke med LiIon:
Lav, høj med NiMH
Lav, høj med LiIon
Strømmåling med NiMH: slukket:2uA, min:18mA, max:1000mA
Strømmåling med LiIon: slukket:7.5uA , min:5.2mA, max:620mA
Vægt med batteri: 34 gram (31 med LiIon)
Rumfang: 13 cm3
Lyskilde: Cree XP-E power led
Betjening: Trykknap, signal
Indstillinger: 5 lysstyrke/funktioner som alle kan indstilles eller trinløs regulering
Kan købes her: http://www.cpfmarketplace.com/mp/showthread.php?t=195714 eller http://www.cpfmarketplace.com/mp/showthread.php?t=195832
Peak Led Solution Matterhorn #1
Dette er en messing AAA lygte fra Matterhorn serien, der er mange forskellige lygter i serien, da der kan bestilles i hvilket materiale, hvilken størrelse og hvilken lysstyrke man ønsker. Denne her lygte er med en lysdiode og lysniveau UP
Diffuseren til lygten er lidt speciel, der er et hul i den. Lygten er helt i messing og virker meget robust, og som det kan ses på billedet, findes der også mindre batterirør til lygten, se mere om det i mit kig på små lygter.
Uden diffuser:
Med diffuser:
Uden og med diffuser
Strømmåling: NiMH:60mA, LiIon:85mA
Vægt med batteri: 46.5 gram
Rumfang: 9.5 cm3
Lyskilde: 5mm led
Betjening: Dreje
Indstillinger: 1 lysstyrke
Kan købes her: http://www.peakledsolutions.net/
Peak Led Solution Matterhorn #2
Dette er en stål AAA lygte fra Matterhorn serien, der er mange forskellige lygter i serien, da der kan bestilles i hvilket materiale, hvilken størrelse og hvilken lysstyrke man ønsker. Denne her lygte er med 3 lysdioder og lysniveau UP.
Dette batterirør kan udstyres med en trykknap, som tænder lygten, så lang tid der trykkes på den, for at tænde konstant, skal lygten skrues sammen. Diffuseren til lygten er lidt speciel, der er et hul i den. Ligesom messing udgaven, så virker ståludgaven også ret robust.
Uden diffuser:
Med diffuser:
Uden og med diffuser
Strømmåling: 230mA
Vægt med batteri: 48 gram
Rumfang: 10.8 cm3
Lyskilde: 3 x 5 mm led
Betjening: Dreje og evt. momentan trykknap.
Indstillinger: 1 lysstyrke
Kan købes her: http://www.peakledsolutions.net/
Peak Led Solution Eiger
Dette er en ny (2009) AAA lygte fra Peak, den har samme størrelse som Matterhorn serien og passer dele med den, men i stedet for 5 mm led, har den fået en power led. Foruden at lygten kan fås i mange forskellige mekaniske udførsler, kan den også fås i 8 styrker og med 3 forskellige optikker.
Jeg har købt 2 lysstyrker, #2 og #8, begge med medium optik, jeg har også købt lidt ekstra kroppe, så jeg kan bruge 10180, 10280, AAA og 2xAAA batterier.
Med #2 og NiMH:
Med #2 og LiIon:
Med #8 og NiMH:
Med #8 og LiIon:
#2 med NiHM og #8 med NiMH
Strømmåling med NiHH: #2=105mA #8=860mA, #8 er ret ustabil i strømmåling.
Strømmåling med LiIon: #2=80mA #8=1000mA
Vægt med batteri: 49 gram (47 med LiIon)
Rumfang: 13.5 cm3
Lyskilde: Rebel 100 power led
Betjening: Dreje og evt. momentan trykknap
Indstillinger: 1 lysstyrke
Kan købes her: http://www.peakledsolutions.net/
Peak Led Solution Baltic
Dette er en stål AAA lygte fra Baltic serien, der er mange forskellige lygter i serien, da der kan bestilles i hvilket materiale, hvilken størrelse og hvilken lysstyrke man ønsker. Denne her lygte er med 1 lysdiode og lysniveau SUP.
Dette batterirør kan udstyres med en trykknap, som tænder lygten, så lang tid der trykkes på den, for at tænde konstant, skal lygten skrues sammen. Diffuseren til lygten er lidt speciel, der er et hul i den. Ståludgaven virker ret robust.
Uden diffuser:
Med diffuser:
Uden og med diffuser
Strømmåling: 530mA
Vægt med batteri: 55.5 gram
Rumfang: 13.5 cm3
Lyskilde: power led
Betjening: Dreje og evt. momentan trykknap
Indstillinger: 1 lysstyrke
Kan købes her: http://www.peakledsolutions.net/
Mako
Denne lygte er en "Custom" fra en entusiast, som lavede en lille serie af dem. Lygten er lavet i titanium, med en virkelig flot finish. Lygten har to lysstyrker, når den skrues sammen tændes den på lav lysstyrke, når den skrues mere sammen, skiftes til høj lysstyrke. Lygten har også en udskæring til en "Trit", jeg har selv monteret en "ice-blue" på min.
Lygten blev lavet med to forskellige lysmønstre, en fokuseret og en med meget spred lys.
Strømmåling: lav: 18mA, høj 60mA
Vægt med batteri: 28 gram
Lyskilde: 5mm Cree led, i 15º eller 60º udgave.
Betjening: Dreje
Indstillinger: 2 lysstyrker
Fabrikant: http://muyshondt.net/
Maglite 2C lygte
Diodelygter med power led er meget kraftige, her er en lyset fra en 2C maglite til at sammenligne med:
Den kan koncentrere lyset lidt mere, fordi den har en stor reflektor, men den totale lysmængde er ikke større end de kraftige AAA lygter.
Noter
Alle billeder af lyset er lavet med fast eksponering og hvidbalance låst på dagslys.
Eksponeringer er:
- ISO400, 1/15 F/22 for første billede
- ISO400, 1/15 F/11 for 2. billede
- ISO400, 1/15 F/5.6 for 3. billede
- ISO400, 1/15 F/2.8 for 4. billede
- ISO400, 1/8 F/2.8 for 5. billede, kun for maglite
- ISO400, 1/4 F/2.8 for 6. billede, kun for maglite uden hoved på
Dette er en 4 dobling mellem hver billede.
Alle strømmåling og vægt er målt med eneloop NiMH batteri (Hvis ikke andet er anført), dette batteri er rated til 800mAh.
uA står for mikro ampere og der skal 1000uA til 1mA
Rumfang er beregnen som en cylinder og medregner ikke evt. clips/ringe/snore, jeg afrunder også for "spidse" ender.
Et eneloop AAA vejer 12.0 gram og et LiIon vejer 9.6 gram, ved vejning af lygter vil forskellen være enten 2 eller 3 gram afhængig af afrunding.