Et kig på små lygter

DSC_4494

I denne artikel vil jeg kigge på lygter som er mindre end AAA lygter. Af denne type lygter findes der to modsætninger og ikke rigtig noget imellem, der er de helt billige lygter og så er der de rigtig dyre lygter, der findes ikke en mellem klasse. De dyre lygter kan være designed så de faktisk kan bruges som smykker, desværre har jeg ikke nogle gode eksempler at vise her, men vil nøjes med at omtale de udgaver. Selv om lygterne er mindre end AAA lygter, så er lysstyrken ikke mindre, nogle er faktisk kraftige end AAA lygterne, dette hænger sammen med batteritypen der bruges.

I min artikel om AAA lygter, delte jeg dem op i forskellige katagorier, jeg vil gøre det samme her og mange af katagorierne vil være de samme som jeg brugte til AAA lygter, men min beskrivelse vil være tilpasset disse, lidt mindre, lygter.

Jeg vil se på følgende lygter (Samme rækkefølge som billedet): Fauxton, La Petite Killer, Nano, TiFli, Drake, Wee, Matterhorn, Draco, Extreme Micro, Raw, Aeon, Cute CR2

For at give et bedre indtryk af størrelse, har jeg taget dem i hånden:

DSC_4667 DSC_4669


Lysgiver type
Alle disse små lygter er med lysdioder, det er der flere grunde til, her er nogle af dem:
5 mm led

DSC_4637

I lygter bruges to forskellige typer lysdioder, den ene type er 5mm LED’s, disse lysdioder er en lukket plastic pære med to tilledninger ud i den ene ende. Disse lysdioder er begrænset i hvor kraftige de kan være, dette hænger sammen med at de har svært ved at slippe af med varme. Dioderne er simple at bruge i små lygter, da de ikke kræver nogen beskyttelse de kan bare stikke ud af lygten.
Følgende lygter bruger 5 mm lysdioder:

DSC_4495

Fauxton, La Petite Killer, Nano, TiFli, Matterhorn

Power led

DSC_4638

Disse lysdioder har ikke nogen mekanisk beskyttelse eller tilledninger, men skal monteres på en køleplade, som helst skal have god mekanisk forbindelse til resten af lygten. Lygter med power led’s vil også altid have et frontglas til at beskytte lysdioden. Disse lysdioder bruges til kraftige lygter og nogle lygter kan blive ret varme, når de er på fuld styrke. Den maksimale lysstyrke fra lygter med power led, vil langt overgå de fleste lygter med glødelamper, men da vi her snakker som lygter som er mindre end AAA, så har de en meget lille strømkilde (batteri), så drifttiden på fuld blus er ret kort.
Følgende lygter bruger power lysdioder:

DSC_4496

Drake, Wee, Draco, Extreme Micro, Raw, Aeon, Cute CR2


Betjening
Når lygten skal være så kompakt som muligt, er det dreje betjeningen der vinder, men der er dog også en enkelte der har en trykknap.

Trykknap
I disse små lygter er der ikke plads til en rigtig trykknap, så de trykknapper der bruges her er kun aktiveret når der trykkes på den, dette er selvfølgelig fint hvis lygten skal bruges til at signalere med, men ikke særlig praktisk, hvis lygten skal bruges i længere tid, de kan dog være udstyret med en lås, så det er muligt at tænde dem konstant.
Følgende lygter har trykknap med lås: Fauxton

Drejes
Lygter der skrues sammen for at tænde, er simple at lave og har en god pålidelighed. Det er også muligt at lave flere lysstyrker, med denne betjening, hvilket kan ses på flere af lygterne. Betjene dem med en hånd, kan dog blive lidt af en øvelse i behændighed, især på de meget små lygter.
Følgende lygter skal drejes: La Petite Killer, Nano, TiFli, Drake, Wee, Matterhorn, Draco, Extreme Micro, Raw, Aeon, Cute CR2


Indstillinger
Moderne lygter har tit flere indstillinger, f.eks. både en kraftig lysstyrke med kort batteri levetid og en lav lysstyrke med lang batterilevetid. I nogle af disse små lygter er der blevet plads til denne regulering og det giver selvfølgelig en udvidet anvendelses mulighed, da der både kan vælges ”lang” batterilevetid eller høj lysstyrke. Den lange batterilevetid er lang for sådan et lille batteri, men vil stadig kun være nogle få timer.
I nogle lygter indstilles lysstyrken ved at regulerer strømmen i lysdioden, andre bruger et ”trick”, de tænder og slukker hurtigt for lysdioden, for at få halv lysstryke, skal den bare være tændt 50% af tiden. Metoden kaldes pwm (Puls Width Modulation, puls bredde modulation) og er ret simpel at lave, men den har en ulempe, og det er at den kan give ”sjove” effekter i forbindelse med ting der bevæger sig (Især ved lave pwm frekvenser).
Følgende lygter bruger pwm: Drake, Draco


Lysstyrke
Dem med 5 mm led er ret begrænset i lysstyrke, de andre lygter kan være meget kraftige. Svag/mellem/kraftig er ikke de samme lysstyrker som i mine andre artikler, men kun brugt til at skille de forskellige lygter fra hinanden. Grafen viser lysstyrken på de forskellige lygter. Bemærk at jeg bruger en log skale, det betyder at springet fra 0.3 til 3 og fra 3 til 30, vil se lige stort ud.

Brightness

Her er nogle billeder, der viser lyset på max.:

Fauxton, La Petite Killer, Nano, TiFli
DSC_4572 DSC_4576 DSC_4580 DSC_4584

Drake, Wee, Matterhorn, Draco
DSC_4592 DSC_4600 DSC_4596 DSC_4608

Extreme micro, Raw, Aeon, Cute CR2
DSC_4612 DSC_4620 DSC_4629 DSC_4633


Batteri type

DSC_4211

Da disse lygter er designed til at være små og det normalt er batteriet der fylder mest i en lygte, så er det også her der er udvist mest kreativitet i at finde små løsninger.

Knapceller

DSC_4214

De mindste batterier på markedet er knapceller og selvfølgelig finders der lygter som bruger dem, men da de ikke kan levere ret meget strøm, bruger nogle lygter 3 eller 4 styk.
Vær opmærksom på at disse batterier findes i flere forskellige udgaver. De to vigtigste udgaver er Lithium (3 Volt) og alkaline (1.5 volt). Batterierne har meget begrænset kapacitet og kan ikke levere særlig meget strøm, det sidste bruges i nogle lygter til at spare komponenter. Hvorfor bruge et strømbegrænsningkredsløb, når batterierne kun kan levere en begrænset strøm?

Lygter med knapceller: Fauxton, La Petite Killer, Nano, TiFli

CR2

DSC_4212

Et lithium batteri, dette batteri er det største batteri jeg har med i denne artikel og da det har en vis størrelse, så er lygterne heller ikke de mindste. Batteriet har et nogelunde energiindhold (med CR123 er meget bedre og kun lidt større). En fordel ved lithium batterier er deres lange holdbarhed, som typisk er på 10 år.

Lygter med CR2: Extreme Micro, Aeon, Cute CR2

LiIon

DSC_4213

Disse opladelige batterier fås i mange størrelser, til meget små lygter er typerne 10180 og 10280 gode. Begge typer batterier kan levere masser af strøm og det betyder at disse lygter kan være MEGET kraftige i forhold til deres størrelse, faktisk kan de sagtens måle sig med AAA lygter i lysstyrke, men ikke i drifttid.

Lygter med LiIon: Drake, Wee, Draco, Raw


Materiale og overflade behandling
Aluminium
De fleste lygter er lavet af aluminium, materialet har nogle gode egenskaber til lygter: det er let og det leder varmen godt, desværre har det også den ulempe at overfladen er meget modtagelig for ridser. På de fleste bedre lygter løses det ved en anodiseret med type 3 også kaldet HA (hard anodized), denne type overfladebehandling er meget solid og ikke særlig modtagelig for skrammer.

Plastic
En billig måde at lave en lygte på og det er let at inkluderer funktioner i selve plastikken (Som f.eks. en trykknap). Plastic kan kun bruges for svare lygter, da det ikke give køling nok til de kraftige lysdioder.

Titanium
Titanium fås både med og uden overfladebehandling, materialet er ret stærkt og vejer mindre end stål.
Hvis man gerne vil have en lygte i en halskæde er titanium et rigtig godt materiale, da det ikke angribes af nogen almindelige stoffer.


Hvordan bæres lygten
Disse små lygter er beregnet til at have med altid, de typiske bæremåder er:

Find lygten i mørke

DSC_4387 DSC_4393

Nogle lygter kan fås med en ”locator”, det er en lyskilde som altid giver et svagt lys, så det er muligt at finde lygten selvom det er helt mørkt. Denne ”locator” kan laves på to måder, enten ved altid at sende en svag strøm gennem en lysdiode eller ved at montere en ”trit”. Det sidste er den løsning der normalt bruges.
En ”Trit” er en tritium kapsel, som består af en lille glas-ampul som indeholder en radioaktiv gas og er belagt med phosphor på inderside, dermed sikres at den kan lyse i mange år (Efter 12 år er lysstyrken halveret). Lyset fra sådan en kapsel er ikke særlig kraftigt, så i dagslys kan det ikke ses, men når det bliver mørkt, så er de tydelige. Som det kan ses fra billedet, findes der flere forskellige farver. Denne radioaktive glas-ampul er ikke speciel farlig, da strålingen er meget svag, men det er dog ret usundt at indånde gassen fra en ødelagt ampul.

Lygter med mulighed for locator: Drake, Wee, Draco, Raw

Lygter

Fauxton

DSC_4092

Dette er ikke en enkelt type lygte, men en betegnelse for en type lygte som laves af flere fabrikanter, jeg har valgt en af de billigste i denne har artikel. Denne type lygter er støbt i plastic og har sjældent elektronik indbygget.
Fauxton er ikke det rigtige navn for denne type lygter, men en betegnelse som nogle fandt på. Betegnelsen komme fra Proton, som oprindelig lavede denne type lygter og så Faux (Betegnelse for falsk eller kopi), disse to ord blev så kombineret til Fauxton for kopier af de oprindelige Proton lygter.
Disse lygter er ekstremt billige (Det er billigere at købe en ny lygte end at skifte batteri) og konstruktionen kan være meget simpel, men regn ikke med at de er vandtætte.
Den billige jeg har bruger to 3 volt batterier, dvs. 6 volt, til at trække en lysdiode som ikke tåler mere end 3.5 volt, dette går godt fordi batterierne ikke kan levere særlig meget strøm, men det er ikke måden at sikre lang levetid på hverken batteri eller lysdiode. Hvilket selvfølgelig passer meget godt med at man skifter hele lygten når batteriet er slidt op.

Her har jeg prøvet at lukke en op, så det kan ses hvor simpel den er, der er 4 små skruer der skal fjernes og hele indholdet kan ses.
DSC_4093 DSC_4095

DSC_4570 DSC_4571 DSC_4572 DSC_4573

Strømmålinger: 100mA, men falder hurtigt
Vægt med batteri: 7.3 gram
Lyskilde: 5 mm led
Batteri: 2 x 3V knapceller.
Betjening: trykknap/skyde omskifter
Indstillinger: 1 lysstyrke
Kan købes her: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.18630 med også mange andre steder.
De orginale findes her: http://www.photonlight.com/Photon-Micro-Light-II-Keychain-LED-Flashlights-p/p2-keychain-led-flashlight.htm


Aeon

DSC_4201

Denne lygte er meget større end den foregående og har en meget bedre kvalitet, hvilket selvfølgelig afspejler sig i prisen. Denne lygte er lavet i en meget god kvalitet og kan fås i både aluminium i flere farver og titanium udgave, lygten har to lysstyrker som aktiveres ved at skrue den sammen, først en lav og derefter en høj.

DSC_4202 DSC_4203


Lygten har nogle mærkelige frekvenser i lyset ved lav, det er pga. strømstyringer og de er så høje at de ikke har nogle praktisk betydning. Her er vist to forskellige eksempler, men mønsteret ændre sig med batteritilstanden.

AeonPWM

På lav:
DSC_4623 DSC_4624 DSC_4625 DSC_4626

På høj:
DSC_4627 DSC_4628 DSC_4629 DSC_4630


Strømmålinger: lav:32mA, høj:515mA
Vægt med batteri: 38 gram
Rumfang: 15.1 cm3
Lyskilde: Power led
Batteri: CR2
Betjening: Dreje
Indstillinger: 2 lysstyrke
Kan købes her: http://muyshondt.net/aeon.shtml


Lummi Raw

DSC_4193

En kraftig lygte, som kan fås i adskillige udgaver, den her viste er aluminium udgaven. Ved bestilling angives hvilke to lysstyrker lygten ønskes, selv den mindste styrke er væsentlig over hvad en 5 mm led kan klare, de to lysstyrke vælges ved at skrue lygten mere eller mindre sammen. Det er også muligt at bestille en eller flere trits monteret på lygten.
Producenten laver små serier af lygten i forskellige materialer, der findes udgaver i aluminium, nikkel-sølv (Et mix af kobber og zink), stål, sølv, titanium. Lygten er næsten et smykke i udformingen, men ydeevnen er meget høj.
Lygten er udformet så det selv er muligt at skifte lysdioden til en ny type, evt. købe elektronik til to udgaver af lygten og selv skifte mellem dem. Lygten kan købes både i ”cool white” og ”neutral white”.

DSC_4194 DSC_4196

På lav:
DSC_4614 DSC_4615 DSC_4616 DSC_4617

På høj:
DSC_4618 DSC_4619 DSC_4620 DSC_4621

Strømmålinger: lav:50mA, høj:1.2A (20/200 lumen model)
Vægt med batteri: 22.7 gram
Rumfang: 11.9 cm3
Lyskilde: Power led
Batteri: 14250 LiIon
Betjening: Dreje
Indstillinger: 2 lysstyrker
Kan købes her: http://www.lummi.co.uk/


Lummi Wee

DSC_4181

En kraftig lygte, som kan fås i adskillige udgaver, den her viste er titanium udgaven. Ved bestilling angives hvilke lysstyrke der ønskes, selv den mindste styrke er væsentlig over hvad en 5 mm led kan klare. Det er også muligt at bestille lygten med to trits monteret.
Producenten laver små serier af lygten i forskellige materialer, der findes udgaver i aluminium, nikkel-sølv (Et mix af kobber og zink), stål, sølv, titanium. Lygten er næsten et smykke i udformingen, men ydeevnen er meget høj.
Lygten er udformet så det selv er muligt at skifte lysdioden til en ny type, evt. købe elektronik til to udgaver af lygten og selv skifte mellem dem.
Lygten kan købes både i ”cool white” og ”neutral white”.
Min lygte har de to trits monteres, de kan tydeligt ses på billederne og i mørke kan lyset fra dem også ses.

DSC_4182 DSC_4183 DSC_4184 DSC_4221

DSC_4598 DSC_4599 DSC_4600 DSC_4601


Strømmålinger: 118mA (50 lumen model)
Vægt med batteri: 13.6 gram
Rumfang: 5.2 cm3
Lyskilde: Power led
Batteri: 10180 LiIon
Betjening: Dreje
Indstillinger: 1 lysstyrke
Kan købes her: http://www.lummi.co.uk/


Drake
DSC_4190
En kraftig lygte, som kan fås i både aluminium og titanium og med flere forskellige overfladebehandlinger. Lygten har en avanceret driver som hedder FluPIC, den har to fast lysstyrke (Høj/lav) og en programbar lysstyrke, der vælges mellem lysstyrkerne ved at slukke hurtig og tænde igen. Lygten husker sidste indstilling.
Denne lygte fås også med trits. Den maksimale lysstyrke på denne lygte er meget høj.
Lygten er næsten den samme som Draco, men er lidt kortere.

DSC_4192 DSC_4191 DSC_4223

Se Draco omkring PWM.

På min.:
DSC_4586 DSC_4587 DSC_4588 DSC_4589

På max.:
DSC_4590 DSC_4591 DSC_4592 DSC_4593


Strømmålinger: lav:14mA, høj:730mA
Vægt med batteri: 13.4 gram
Rumfang: 5 cm3
Lyskilde: Power led
Batteri: 10180 LiIon
Betjening: Dreje
Indstillinger: 3 lysstyrker, hvoraf den ene kan programmeres i 10 trin.
Kan købes her: http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?t=166864


Draco

DSC_4197

En kraftig lygte, som kan fås i både aluminium og titanium og med flere forskellige overfladebehandlinger. Lygten har en avanceret driver som hedder FluPIC, den har to fast lysstyrke (Høj/lav) og en programbar lysstyrke, der vælges mellem lysstyrkerne ved at slukke hurtig og tænde igen. Lygten husker sidste indstilling.
Denne lygte fås også med trits. Den maksimale lysstyrke på denne lygte er meget høj.
Lygten er næsten den samme som Drake, men den er lidt længere. Den større størrelse bruges til et større batteri, som har omkring den dobbelte kapacitet.

DSC_4198 DSC_4199 DSC_4222


Lygten bruger PWM ved 200 Hz til at regulere lysstyrken, her er vist to forskellige lysstyrker.

DracoPWM


På min.:
DSC_4602 DSC_4603 DSC_4604 DSC_4605

På max.:
DSC_4606 DSC_4607 DSC_4608 DSC_4609


Strømmålinger: lav:5mA, høj:780mA
Vægt med batteri: 16.9 gram
Rumfang: 6.4 cm3
Lyskilde: Power led
Batteri: 10280 LiIon
Betjening: Dreje
Indstillinger: 3 lysstyrker, hvoraf den ene kan programmeres i 10 trin.
Kan købes her: http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?t=166864


La Petite Killer

DSC_4178

En solid Titanium lygte, med en 5 mm led. Ved at bruge en knapcelle til strømforsyning, er det lykkedes at lave en meget kort lygte, til gengæld er den lidt tyk, men dog ikke mere end en typisk AAA lygte (Den har nøjagtig samme diameter som Killer AAA). Lygten passer fint til brug på en nøglering eller på en halskæde. Standard udgaven af lygten er i ubehandlet titanium, men producenten samarbejder med nogle folk som kan farve den, så det er muligt at bestille farvede udgaver, det vil selvfølgelig øge prisen.

DSC_4179 DSC_4180


DSC_4574 DSC_4575 DSC_4576 DSC_4577


Strømmålinger: 35mA
Vægt med batteri: 11.9 gram
Rumfang: 3.5 cm3
Lyskilde: 5 mm led
Batteri: knapcelle SR44
Betjening: Dreje
Indstillinger: 1 lysstyrke.
Kan købes her: http://photonfanatic.com/La_Petite_Killer.html


Amilite Cute CR2

DSC_4204

Ikke den mindste lygte, men den giver et godt lys. Lygten fås i to udgaver, en med CR2 batteri (som vist her) og en med CR123 battery, det er kun batteri holderen der er forskellig. Denne lygte er lavet af aluminium med HA overflade behandling i natural finish.

DSC_4205 DSC_4206

DSC_4631 DSC_4632 DSC_4633 DSC_4634


Strømmålinger: 1.3A
Vægt med batteri: 36 gram
Rumfang: 18 cm3
Lyskilde: power led
Batteri: CR2
Betjening: Dreje
Indstillinger: 1 lysstyrke.
Kan købes her: http://www.amilite.co.kr/


MJP Extreme Micro

DSC_4207

Den mindste CR2 lygte. Den er lavet af ”ARC mania” som fremstiller små serier af kvalitets lygter. Dette er en aluminium lygte med HA overflade behandling, min i rød.

DSC_4208 DSC_4210

DSC_4610 DSC_4611 DSC_4612 DSC_4613


Strømmålinger: 450mA (350mA led strøm model)
Vægt med batteri: 25.4 gram
Rumfang: 13 cm3
Lyskilde: power led
Batteri: CR2
Betjening: Dreje
Indstillinger: 1 lysstyrke.


Streamlight Nano

DSC_4185

Dette er den mindste lygte fra Streamlight, den er i aluminium og driver en 5 mm led fra 4 knapceller. Lygten er uden elektronik, batterierne er forbundet direkter til lysdioden. Jeg syntes at den er besværlig at skifte batteri i, da de små celler har det med at vende sig forkert, når jeg putter dem ned i batterirøret, men efter et godt råd prøvede jeg at stable alle batterier først, det virker meget bedre (Se billede).

DSC_4187 DSC_4188 DSC_4642

DSC_4578 DSC_4579 DSC_4580 DSC_4581



Strømmålinger: 70mA
Vægt med batteri: 10 gram
Rumfang: 3.5 cm3
Lyskilde: 5 mm led
Batteri: knapceller 4xLR41
Betjening: Dreje
Indstillinger: 1 lysstyrke.
Kan købes fra Streamlight forhandlere.


TiFli

DSC_4487

Denne lille lygte er en custom hvor produktionen blev started fordi nogle efterlyste en afløser til en lygte kaldet ”FireFly”, som ikke produceres mere. Denne her lygte er cirka samme størrelse og lavet af titanium. Lygten bliver produceret efter order og derfor er det muligt at bestille den i forskellige udforminger, det er også muligt at få farvet den (mod ekstra betaling). Dette er absolut ikke en kraftig lygte, faktisk er det den svageste lygte i samlingen, men formålet med denne lygte er heller ikke at være kraftig, det er at kunne have den med altid, så man har orienterings lys i ”nødstilfælde”.
Som det kan ses valgte jeg en udgave hvor lysdioden er helt dækket og så med mange farver.
Jeg syntes at den er besværlig at skifte batteri i, da de små celler har det med at vende sig forkert, når jeg putter dem ned i batterirøret, men efter et godt råd prøvede jeg at stable alle batterier først, det virker meget bedre (Se billede).

DSC_4490 DSC_4489 DSC_4643

DSC_4582 DSC_4583 DSC_4584 DSC_4585


Strømmålinger: 2 mA (Starter ved 20 mA, men falder hurtigt)
Vægt med batteri: 8.6 gram
Rumfang: 2.6 cm3
Lyskilde: 5 mm led
Batteri: knapceller 4x#10 Zink Air
Betjening: Dreje
Indstillinger: 1 lysstyrke.
Kan købes her: http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?p=2949290


Peak Led Solution Matterhorn

DSC_4491

Navnet på lygten dækker ikke over en enkelt lygte, men over en hel serie lygter, som fås i flere størrelser, materialer og lysstyrker. Nogle udgaver sælges direkter fra websiden, andre skal bestilles i den sammensætning man ønsker.
Min model er en messing lygte, med en lysdiode og UP lysstyrke, samme lygte vil også optræde i min AAA artikel, men med en AAA batteriholder.
Lygten virker meget solid og jeg tror den vil kunne holde til mange års brug i et nøglebundt.

DSC_4492 DSC_4493

DSC_4594 DSC_4595 DSC_4596 DSC_4597


Strømmålinger: 82 mA
Vægt med batteri: 22 gram
Rumfang: 5.1 cm3
Lyskilde: 5 mm led
Batteri: 10180 LiIon
Betjening: Dreje
Indstillinger: 1 lysstyrke.
Kan købes her: http://www.peakledsolutions.net/

Noter
Strømmåling er normalt lavet med friske batterier og vil ændre sig med batteries tilstand, nogle lygter skruer op for strømmen, når batteri spændingen falder, andre reducerer strømmen. Der vil også være tolerancer på lygterne, så ikke alle lygter af samme type, vil bruge lige meget strøm.

Vægten kan variere en smule, da ikke alle batterier vejer det samme.

Alle billeder af lyset er lavet med fast eksponering.
Eksponeringer er: Dette er en 4 dobling mellem hver billede.